Посетете ни във Facebook

ЕКСКУРЗИИ

РУСЕ – БАСАРБОВСКИ МАНАСТИР – ДВЕ МОГИЛИ
Маршрут:   Ямбол – Сливен – Две могили – Русе – Бесарбовски манастир

Продължителност:   1 ден

Транспорт:  Автобус

Дати на отпътуване:  
10.08.2024 г.
55 лв.
или се обадете на 046/ 66 13 21
Програма

 РУСЕ – БАСАРБОВСКИ МАНАСТИР – ДВЕ МОГИЛИ

ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ

Маршрут: Ямбол – Сливен – Две могили – Русе – Бесарбовски манастир

Продължителност: 1 ден

По време на екскурзията се посещават:

Къща музей Филип Тотю – Църква Света Троица – Две могили – Русе – Бесарбовски манастир

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:

 

Град на отпътуване

Място

Час

ЦЕНА

Ямбол

Сп. Офис Валерос

05:30 часа

55 лв

Сливен

Еко Бензиностанция – Дамарски мост

06:00 часа

55 лв

Отпътуване по маршрут Ямбол – Сливен – Две могили.

Следва посещение на ЖП гара Две могили - мястото , където е подписан Манифеста, с който е обявена Независимостта на България. Този малко известен факт е отбелязан с паметна плоча на гарата и изложба от постери в чакалнята ѝ. На 21 септември 1908 година министър-председателят Александър Малинов и целият кабинет са в Русе, където чакат пристигането с кораб на Княз Фердинанд. Именно в Русе князът обявява решението си да провъзгласи независимостта на България.

Царският влак тръгва през нощта от Русе и по време на престоя си тук на гара Две могили, където е трябвало да се презареди с твърдо гориво, министър-председателят Малинов написва текста за обявяване на българската независимост.

Посещение на къщата - музей на Филип Тотю в Две могили. В тази къща – музей „Филип Тотю“ в град Две могили, прекарва последните години от живота си легендарният български войвода Филип Тотю, който е роден на 10 април 1830 г в махала Гърците на село Вонеща вода, област Велико Търново. Мястото е един от Паметниците на борбите за национално освобождение на България. Още приживе Филип Тотю се превръща в легенда. Четвърт век той всява ужас в турците, оцелява след 4 смъртни присъди, три пъти успява да избяга от строго охранявани затвори, а руските генерали се допитват до него къде войските да преминат Дунава. Само няколко щрихи са достатъчни, за да се нахвърля силуета на един достоен за преклонение българин. В чест на 150-годишнината от рождението на Филип Тотю и 1300 годишнината от създаването на българската държава, къщата която е обитавана от този неукротим български дух, и в която е престанало да тупти едно голямо сърце е превърната в музей. Всяка година в деня на кончината на легендарния войвода, на гроба му се поднасят цветя от признателните българи

Посещение на църквата Св. Троица в Две могили - там, където е погребан войводата Филип Тотю. Храм „Света Троица“ в град Две Могили е построен през 1873 г. Негово притежание е рядка икона, копие на чудотворната икона на Владимирската Света Богородица. Ценната светиня в храма на града е дарена заедно с още няколко икони от човек, пожелал да остане анонимен. Църквата в Две Могили е съхранила спомен и за един велик българин, деец на българското националноосвободително движение – Филип Тотю, който прекарва последните години от живота си в града. Войводата почива на 22 март 1907 година и е погребан в двора на църквата „Света Троица“.

Отпътуване за Русе – най – голямото българско пристанище на река Дунав, наричан още „Малката Виена”, тъй като сградите в града са с уникална архитектура, силно повлияна от стиловете барок и рококо.  Разходка в Русе, където история и истории се крият зад всеки ъгъл  – „Площадът на Свободата” – един от малкото в Европа, в който се  събират 12 улици, с паметника на Свободата.  Възможност за посещение на Регионалния исторически музей, Къщата – музей на Захари Стоянов и Къщата на Калиопа – една от най-красивите в града, която освен с красивата си фасада, пленява и с преданието, което се носи за нея ; Къщата на Баба Тонка. 

Отпътуване за с. Басарбово и разглеждане на единствения действащ скален манастир в България – „Св. Димитър Басарбовски”. Посреща ни красив озеленен двор, изпълнен с овошки и цветя, а малка пътечка ни води до кладенец, издълбан от самия светец.  Вярва се,  че водата в него е лековита. В подножието на скалите ни посрещат 2 стаи и трапезария, а 48 стъпала ни отвеждат към нишата в скалата, в която той е спял. Тук е и скалната църква с дърворезбован иконостас и икона в цял ръст на Св. Димитър Бесарбовски, чийто мощи, днес се пазят в Патриаршеската Катедрала в Букурещ, а българският светец е  обявен за Покровител на румънската столица…

Отпътуване късния следобед и пристигане късно вечерта

ОТСТЪПКИ от редовната цена:  Цена за деца до 6,99 г  - 5%

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: 

Транспорт с туристически автобус

Посещение на Две могили

Посещение на Русе

Посещение на Бесарбовски манастир 

Водач – екскурзовод от ТА „Валерос Холидей“

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: 

Лични разходи

Медицинска застраховка за лица до 64 год – 1 лв -  по желание

Мед застраховка за лица от 65 г до 74 г – 1,50 лв – по желание

Входни такси за обекти по маршрута

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: При записване се внася цялата сума.Резервацията ще се счита за гарантирана след подписване на договор за организирано туристическо пътуване с клиент и заплащане на авансовата сума до 48 часа след потвърждението. След този срок резервацията автоматично ще бъде анулирана.

ЗАБЕЛЕЖКА: 
Екскурзията ще се проведе при мининум 37 записани туриста 

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата 

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/. 

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата 

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите. 
При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата. 
Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването. 

ОРИЕНТИРОВЪЧНИ ВХОДНИ ТАКСИ ЗА ОБЕКТИ ПО ПРОГРАМАТА

Къща музей на Филип Тотю в Две могили – 2,00 лв групова цена

Музей на градския бит / Къщата на Калиопа/ в Русе – 8 лв възрастни, 5 лв - ученици и студенти

Къща музей на Захари Стоянов в Русе – 6 лв възрастни, 4 лв -  ученици и студенти

Къща музей Баба Тонка - 8 лв възрастни, 5 лв - ученици и студенти