Посетете ни във Facebook

България

ФЕСТИВАЛ НА ЕЛЕНСКИЯ БУТ
Маршрут:   Ямбол – Сливен –Елена

Продължителност:   1 ден

Транспорт:  Автобус

Дати на отпътуване:  
35 лв.
или се обадете на 046/ 66 13 21
Програма

 ГРАД ЕЛЕНА И ФЕСТИВАЛ НА ЕЛЕНСКИЯ БУТ

ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ

ПОДХОДЯЩА ЗА ДЕЦА

МАРШРУТ:   Ямбол – Сливен –Елена

КУЛИНАРНОТО ИЗКУШЕНИЕ ОТ ГРАД ЕЛЕНА!

Не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за тази вкусотия, но със сигурност се знае, че е уникален, вкусен и търсен в цялата страна.

Пресъздаването на стара еленска традиция връща спомена за пърлене на прасе над трап – ритуал, в който участват само мъже. Тънко и майсторски нарязан бут, добре аранжирано мезе дразнят апетити и приканват всеки да опита.

Жителите и гостите на празника ще могат да премерят сили в надпревара за „Най-голям бут", „Най-вкусен бут", „Най-майсторско  рязане на еленски бут", „Най-весела касапска история", „Най-як балканджия". Куп награди, разиграни в томбола, очаква най-големите късметлии. Освен вино от арония и еленска сливова ракия, някой от спечелилите ще си тръгне с цял еленски бут. Еленчанките не остават по-назад от мъжете и приготвят вкусни гозби, за да покажат, че от уникалния специалитет стават и вкусни ястия.   Богата фолклорна програма съпътства мероприятието. На пазара има място за демонстрации на старите еленски занаяти, кът за игри и развлечения за децата.

Еленчани гостоприемно посрещат своите гости.

Заповядайте и Вие!

 

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:

Маршрут

Град на отпътуване

Място

Час

ЦЕНА

Ямбол

Сп. Офис Валерос

07:00 часа

 35 лв

Сливен

Сп. Еко бензиностанция / Дамарски мост/

07:30 часа

 35 лв

Отпътуване за китното старопланинско градче Елена, разположено в пазвите на Еленския балкан и в красивата долина на Еленската река. Следва пешеходна разходка и разглеждане на символите на китното градче. Архитектурно –историческия комплекс „ Даскаловницата“   - Така се нарича Еленското класно училище за подготовка на учители. Създадено е през 1843 година. Даскаловницата е първото българско педагогическо училище. То е дело на Иван Момчилов. Част от комплекса е и Часовниковата кула, изградена през 1812 година като е излята в град Габрово. Реставрирана е през 1987 година. Тя е паметник на културата., Църквата "Успение Богородично", изградена е през 1837 година на мястото на стар параклис. А в двора се намира  и друга църква "Св. Никола", която е най-старата в град Елена от 1804 г и Камбуровият хан  от XIX век. Той е пренесен след демонтиране от близкото село Йовковци. В него посетителите могат да видят етнографска експозиция.

Свободно време за участие в Празника на Еленския Бут, пресъздаващ стара традиция по този край, когато по Димитровден стопаните са изнасяли на показ вкусни мезета по време на този Фестивал.

Отпътуване около 17:00 ч. Пристигане вечерта.

ЦЕНА:  35 лв

ОТСТЪПКА за деца до 06.99 г = 10%

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с туристически автобус

Посещения на обектите по описаната туристическа програма

Екскурзоводско обслужване

Мед. Застраховка за лица до 64 год.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Лични разходи

Входни такси за посещаваните обекти:

Мед застраховка за лица от 65 год до 85 г – доплащане 2 лв

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: 

Внасяне на цялата сума при записване и сключване на Договор за ОТУ.

ЗАБЕЛЕЖКА:

Минимален брой туристи за провеждане на екскурзията – 37 души.

Срок за уведомяване за недостигнат минимум – 3 дни преди дата на отпътуване

Агенцията си запазва правото да променя последователонстта на изпълнение на програмата.

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

ОРИЕНТИРОВЪЧНИ ВХОДНИ ТАКСИ:

Вход за Класно училике „ Даскаловницата“   - 3, 00 лв за възрастни, 2,00 лв за пенсионери и учащи, безплатно за деца до 7 год и инвалиди

Вход за Църквата – музей "Св. Никола"  - 3, 00 лв за възрастни, 2,00 лв за пенсионери и учащи, безплатно за деца до 7 год и инвалиди

Вход за Камбуровият хан  - 3, 00 лв за възрастни, 2,00 лв за пенсионери и учащи, безплатно за деца до 7 год и инвалиди