Посетете ни във Facebook

България

КАЛОФЕР И ЕКОПЪТЕКА „БЯЛА РЕКА“
Маршрут:   Ямбол – Сливен - Калофер – Мъжки манастир „Рождество Богородично“ - Екопътека „Бяла Река“

Продължителност:   1 ден

Транспорт:  Самолет

Дати на отпътуване:  
24.08.2024 г.
37 лв.
или се обадете на 046/ 66 13 21
Програма

КАЛОФЕР И ЕКОПЪТЕКА „БЯЛА РЕКА“

Маршрут: Ямбол – Сливен - Калофер – Мъжки манастир „Рождество Богородично“ -  Екопътека „Бяла Река“

Продължителност:  1 ден

По време на екскурзията се посещават:

Калофер - Мъжки манастир „Рождество Богородично“ -  Екопътека „Бяла Река“

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:

Град на отпътуване

Място

Час

ЦЕНА

Ямбол

Сп. Офис Валерос

06:00 часа

37 лв

Сливен

Сп. Дамарски мост / Еко бензиностанция/

06:30 часа

37 лв

 

Отпътуване от съответния град в посока Калофер – Калоферски мъжки манастир „ Рождество Богородично“. Пристигане и посещение на манастира. Свободно време за разглеждане и снимки.  

Следва пешеходен тур по Екопътека “Бялата река”. Една от най-красивите екопътеки в България. Намира се на територията на Национален парк “Централен Балкан”, с дължина 1830 м и надморска височина от 570 м в началото и  630 м  в края. /Продължителност на прехода по екопътеката - около 2 часа, спокоен ход, с почивки за снимки/. Връщане при микробуса.

Отпътуване и пристигане в Калофер. Туристическа пешеходна разходка  с  посещение на  Националния музеен комплекс „Христо Ботев” , който включва: Мемориална къща-музей: Къщата, в която най-дълго е живяло семейството на Ботев. Възстановена през 1942-1944 г. по спомени на Ботевия брат оз. ген. Кирил Ботев и по-възрастни калоферци. Оригинални експонати в нея са чакръкът и шевната машина на баба Иванка – майката на Ботев; Експозиционна зала: Построена през 1973 г. В експозицията преобладават фотосите и снимковият материал. Оригинални експонати са: единствените запазени лични вещи на Ботев – джобен часовник и писалищни принадлежности; печатната преса “Знаме”; печатната преса на Димитър Паничков; лични вещи на Венета и Иванка Ботеви. Други интересни експонати са макетът на парахода “Радецки” и знамето на Ботевата чета. Паметникът на Христо Ботев от 1930 г.: първият паметник на Ботев в Калофер; Паметникът на баба Иванка – майката на Ботев, Мемориален парк “Ботева градина”: създаден през 1926 г. на мястото, където се е намирала къщата на Ботев.  Даскал Ботьовото училище - Изградено е през 1848 година. На първия етаж на училището е художествена галерия, в която можете да видите творби ,които са свързани с историята на града и с поета Христо Ботев. На втория етаж се намира Музеят на образованието.
Историческият Камък - Там, където е този камък, поетът Христо Ботев изнася своята реч против властта на Турция. Това става на 24 май 1867 година. Бюст-паметник на даскал Ботьо Петков, Възрожденската църква "Св. Богородица", в двора на която има скромна църковна килия. Тя е подслонила даскал Ботьо, когато пристига в град Калофер, за да бъде учител. В нея е роден поетът Христо Ботев. Свободно време за обяд.

Късен следобед отпътуване за съответните градове. Пристигане вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

транспорт с туристически микробус / и;

Посещение на Калоферски мъжки манастир „ Рождество Богородично“.

Пешеходен тур по Екопътека “Бялата река”.

Туристическа пешеходна разходка в Калофер (без включени входни такси)

Екскурзоводско обслужване

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Входни такси за посещаваните обекти

Мед застраховка за лица до 64 год – доплащане 1 лв на ден

Мед застраховка за лица над 65 год до 74 год – доплащане 1,50 лв на ден

Лични разходи

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:

Внасяне на цялата сума при записване

ЗАБЕЛЕЖКИ:

Превозът на туристите по описаната програма ще се извърши с туристически микробус. Екопътеката „Бялата река“ се намира на точно 8 км от Калофер. До нея се стига по черен планински път, който тръгва от северозападния край на Калофер и води към Калоферския мъжки манастир „Рождество Богородично“. Зад обителта, на разстояние от около 200 м, е входът на Националния парк и на комплекс „Бяла река“, който включва т.нар. Бивак „Бяла река“ и Детски център за оцеляване сред природата „Джендема“.  Не е възможно преминаване с туристически автобус до Манастира и входа на Екопътеката!

Екскурзията ще се проведе при мининум 18 записани туриста

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата

Лица над 74 год. не се застраховат.

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

ОРИЕНТИРОВЪЧНИ ВХОДНИ ТАКСИ

1.           Национален исторически музей „Христо Ботев“ – 4 лв възрастни, 2 лв ученици и пенсионери, деца до 7 год и инвалиди - безплатно

ОПИСАНИЕ НА ЕКОПЪТЕКА „ БЯЛА РЕКА“

Дължина на екопътеката: 1830 метра

Продължителност: 2 часа / спокоен ход, с време за снимки/

Надморска височина: 570 м надморска височина – в началната точка, 630 м – в крайната точка

 

Екопътеката минава по 8 моста с обща дължина около 80 м, по близо 400 м вградени в земята стълбища и по над 85 м дървени стълби и платформи. Опасана е с 460 м парапети, 3 площадки с място за отдих и 8 къта за представяне на биоразнообразието в района. Маршрутът представлява истински образователен тур из една от най-живописните части на планинския парк. Реката лъкатуши в тясното гърло на ждрелото сред стръмни, обрасли с растителност брегове, населени от най-разнообразна фауна. Тук се срещат над половината от растителните видове в България, близо 2/3 от лековитите ѝ билки и 11 вида уникални само за това място растения. Паркът е едно от последните убежища на вълка, мечката, дивата коза, благородния елен, царския орел, както и на 120 вида птици.