Посетете ни във Facebook

България

ПРЕЛЕСТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ
Маршрут:   Ямбол – Сливен – Скравена – Черепишки манастир – Челопек – Враца – Белоградчик – Лопушански манастир - Мездра

Продължителност:   3 дни / 2 нощувки

Транспорт:  Автобус

Дати на отпътуване:  
06.09.2024 г.
255 лв.
или се обадете на 046/ 66 13 21
Програма

 ПРЕЛЕСТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Маршрут: Ямбол – Сливен – Скравена – Черепишки манастир – Челопек – Враца – Белоградчик – Лопушански манастир - Мездра

Продължителност: 3 дни / 2 нощувки / 2 закуски

По време на екскурзията се посещават:

Единственият Паметник костница на Ботевите четници в село Скравена – Къща Музей „ Баба Илийца“ - Скален феномен „Ритлите“ – Черепишки манастир“Успение Богородично“ – Враца – Белоградчишка крепост и скали – Лопушански манастир „ Св. Йоан Предтеча“ - Проход „Вратцата“ – Пещера „ Леденика“ – Крепост „Калето“ в Мездра

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:

Град на отпътуване

Място

Час

ЦЕНА

Ямбол

Сп. Офис Валерос

04:30 часа

255 лв

Сливен

Сп. Еко бензиностанция

05:00 часа

255 лв

1 ДЕН:  Пътуване по маршрут: Ямбол – Сливен – Гурково – Скравена – Черепишки манастир – Челопек – Враца. Почивки по пътя

Отпътуване в посока Враца, кратка отбивка в село Скравена. Там се намира единствения в страната Паметник костница на Ботевите четници, построен 1982 г. В него се съхраняват главите на 10 четници загинали при с. Лютиброд.

Продължаваме в посока Черепишки манастир, като по път ще спрем за кратка фотопауза при едни от най-интересните скални образувания на Искърския пролом – Природния феномен Ритлите. Най-внушителни са четирите "ритли" на левия бряг на реката, оформен  от стръмния югоизточен склон на Врачанска планина. Те представляват изправени скални стени, разположени. успоредно една на друга. Стърчат над реката на 50-80 м, отделните стени са дълги от 200 до 500 м и дебели до 3-7 м. Според древно предание някога тук имало желязна врата, която затваряла пътя към древната българска крепост Сердика. Гледани отдалече, стените на Ритлите стърчат точно като ритли на кола, откъдето идва и името им.

Продължаваме своето пътуване към Черепишкият манастир "Успение Богородично" . Недалеч от Ритлите, в подножието на величествените Черепишки скали, живописно се откроява Черепишкия манастир "Успение Богородично".Основан в през 14 в. В годините на Възраждането е културен и книжовен център. Преданията разказват, че при битката на Иван Шишман с османците, загинали много воини. Костите им, останали на бойното поле, дали името на местността и манастира. В края на XVIII век тук намира убежище св. Софроний Врачански. В манастира игуменът Епифаний основава и Лютибродския революционен комитет. Наблизо е местността Рашов дол, където се разразява последното сражение на част от Ботевата чета.

Отпътуване за село Челопек и посещение на  къщата-музей Баба Илийца. Баба Илийца е останала в Българската история с факта, че е помогнала на Ботевата чета след разгромяването ѝ край връх Околчица във Врачанския балкан. С риск за живота си тя спасява един от Ботевите четници. Великият български поет и писател Иван Вазов описва героизма й в разказа си „Една българка“.

Отпътуваме за Враца. Настаняване в Хотел 3*. Свободно време за почивка и възможност за посещение на Регионалния исторически музей във Враца - сред най-ценните експонати там са тракийските съкровища от Рогозен и от Могиланската могила. Отделна зала е посветена на легендарната чета на поета революционер Христо Ботев. Тя разказва за ключовите моменти от бойния поход на четниците и за кулминацията на героичната епопея – битката във Врачанския Балкан, в която на 20 май/1 юни загива Ботев. Кулата на Мешчиите и Куртпашовата Кула

По желание и срещу допълнително заплащане вечеря на тристепенно меню с дисководещ. Нощувка.

2 ДЕН: Закуска. 

Отпътуване в посока Белоградчик. Посещение на Белоградчишките скали и крепост „Калето“, които са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта на България със своите красиви скални фигури, достигащи на места до 200 метра височина и разделени на 3 основни групи. Изключително преживяване с незабравими, спиращи дъха природни гледки сред скали с причудливи форми и гигантски пещери. Разходка между двете уникално съчетани забележителности – неповторимия природен феномен Белоградчишки скали  и древната крепост “Калето”, която е една от най-добре запазените крепости в България, защитена от непристъпните скали. Свободно време за разглеждане.

Отпътуване за Лопушанския манастир "Свети Йоан Предтеча", разположен в Чипровския дял на Стара планина. През 1989 година е реконструиран и впечатлява със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики. През 2014 година в него бе открита Чудотворна икона, на най - малко 300 години, зазидана в стените на храма. Датира от средата на 17 век и е спасена преди опожаряването на манастира по време на Чипровското въстание от 1688 година. Храмът пази един от най - впечатляващите иконостаси в Северна България, част от най- добрите традиции на Самоковската школа. Манастирът е бил любимо място и на писателя Иван Вазов. Тук той написва част от известния си роман "Под игото". 

Отпътуване за  Враца. По път кратка фотопауза на Язовир Огоста. Свободно време за почивка в хотела. Нощувка.

3 ДЕН: Закуска. Освобождаване на хотела.

Отпътуваме в посока красивия Проход Вратцата, наричан в средновековието Вратица, е символ на град Враца и се свързва с името на града. Проходът е ждрело на река Лева и е рядко красив и внушителен скален масив. Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров — над 400 м. и са най-популярният алпийски обект в България. В пролома са запазени остани от средновековната крепост Вратица – X-XII век.

Пътешествието през красивия Северозапад продължава към пещерата Леденика. Дълга 320 м. и има 10 пещерни галерии. Името на пещерата идва от първата и зала, по която през зимата се образуват ледени сталагмити, сталактити и сталактони. В нея се издига огромна ледена колона с диаметър близо 21 м. Температурата там пада до минус 20 градуса, а влажността на въздуха е 92%. Пещерата Леденика е известна с едни от най-красивите формирования, като „Проходът на грешниците“ и „Езерото на желанията“. Езерото е дълбоко не повече от 0.50 см. – синтрово езеро, което според поверията, „изпълнява желания“ на всеки потопил ръката си в него. В пещерата се намира най-популярната зала на Балканите – „Концертната зала“. Тя е много огромна и името и идва заради невероятната акустика, в която Врачанската филхармония често изпълнява симфонични концерти. В „Концертната зала“ посетителите могат да се насладят на интересни образувания като „Дядо Коледа”, „Главата на Великана”, „Къщичката на Баба Яга” и други.

Посещение на Пещера Леденика и разглеждане на нейните красоти (приблизително около 1 час е обиколката й). Свободно време за отдих в района на Развлекателен парк „Леденика. По път свободно време за обяд в Хотелски комплекс „Чайка“ с неговия рибен ресторант.

Отпътуване за град Мездра, където ще посетим Крепост „Калето“. В района на крепостта Калето са разкрити няколко археологически пласта от различни епохи: каменно-медна (IV хил.пр.Хр.); ранножелязна (VIII-VI век пр.Хр); римска (II-IV век); византийски период (V-VI век); Българско средновековие (IX-XI век). Посетителите могат да видят запазени останки от крепостни стени с 5-6 метров зид, които основи са върху останки от Халколитната епоха. В горната част на градежа личат особеностите на средновековното българско строителство. На това място е открита и отбранителна кула, която е била разрушена в средата на трети век.

Отпътуване за Сливен и Ямбол, с почивки по пътя. Пристигане вечерта

ОТСТЪПКИ ОТ ЦЕНАТА: за деца до 6,99 год, настанени с двама възрастни 5 %

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с туристически автобус на „ ВАЛЕРОС“ ЕООД

2 нощувки в Хотел 3* / 4* в района на  Враца.

2 закуски в Хотел 3* / 4* в района на  Враца

Водач – Екскурзовод от ТА „Валерос Холидей“

Посещение на Скравена и паметник костница на Ботевите четници

Посещение на Челопек и къща музей на Баба Илийца

Посещение на скален феномен Ритлите

Посещение на Черепишкият манастир "Успение Богородично"

Посещение на Белоградчишка крепост и скали

Посещение на Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча“

Туристическа разходка във Враца

Посещение на Проход „Вратцата“

Посещение на пещера „Леденика“

Посещение на Мездра и крепост Калето

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Входни такси за посещаваните обекти по програмата

Лични разходи

Вечеря на тристепенно меню без включени напитки и дисководещ – 35 лв. Вечерята се заявява и заплаща при записване за програмата.

Доплащане за единична стая – 90 лв

Мед застраховка при пътуване за лица до 64 години – 3 лв

Мед застраховка при пътуване за лица от 65 год до 74 год – 1,50 лв на ден

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: При записване се внася 50% капаро, доплащане не по късно от 14 дни от дата на отпътуване.Резервацията ще се счита за гарантирана след подписване на договор за организирано туристическо пътуване с клиент и заплащане на авансовата сума до 48 часа след потвърждението. След този срок резервацията автоматично ще бъде анулирана.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ:

Екскурзията се провежда при минимум 37 записани туристи.

Краен срок за уведомление на туристите, когато тази бройка не е набрана - 10 дни преди датата на отпътуване. 

Настаняването е само в двойни стаи. Не са налични тройни стаи. Настаняване в единична стая , само при допълнително потвърждение от хотела за свободни стаи.

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата при: непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия 

ОРИЕНТИРОВЪЧНИ ВХОДНИ ТАКСИ по програмата

Входна такса за посещение: Исторически музей Враца – Възрастни – 8 лева, ученици – 4 лв, пенсионери – 3 лв

Входна такса за посещение: Пещера „Леденика“ - групова цена за възрастен 12 лв, ученици и пенсионери – 10 лв

Входна такса за посещение: Белоградчишка крепост и скали - групова цена за възрастен 5 лв, ученици и пенсионери – 3 лв. Аудио Гид – 6 лв

Входна такса за посещение: Крепост Калето в Мездра - възрастен 3 лв, ученици и пенсионери – 2 лв

МЕНЮ за вечерята с дисководещ – Шопска салата, Основно ястие – Задушен свински джолан гарниран с пюре, Питка, Десерт – Крем карамел.