Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Skype чат с оператор
тел.: +359 46 66 17 21
гр. Ямбол, ул. "Георги Дражев" 3-а-2
E-mail: valeross_holiday@abv.bg

3-ти Март- Звук и Светлина във Велико Търново

Вашата оценка
3 от 1 глас
ЗВУК И СВЕТЛИНА ВЪВ В.ТЪРНОВО
Маршрут:   Ямбол – Сливен – Стара Загора - Велико Търново – Царевец – Арбанаси

Продължителност:   1 ден

40 лв.
или се обадете на 046/ 66 13 21
Програма
Информация за държавата

 ЗВУК И СВЕТЛИНА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ

ПРОГРАМАТА Е ПОДХОДЯЩА ЗА ДЕЦА!

Маршрут:   Ямбол – Сливен – Велико Търново – Царевец – Арбанаси

Продължителност: 1 ден

03 МАРТ 2022 г

Националният празник на страната, в който България чества 144 -та годишнина от Освобождението.

06 СЕПТЕМВРИ 2022 г

ДЕН НА СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

22 СЕПТЕМВРИ 2022 г

ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

„Звук и Светлина” е гръмотевично, невероятно машабно светлинно представление, представящо драматичната история на Втората Българска държава чрез камбанен звън, специално написана музика и потоци от прожектори, преливащи един в друг. Подобни представления могат да се наблюдават най-много на още 5 места в света.

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:

 

Град на отпътуване

Място

Час

 

 

ЦЕНА

Ямбол

Сп. х-л България /офис Валерос/

07:30 часа

 

40 лв

Сливен

Бензиностанция ЕКО-Дамарски мост

08:00 часа

 

40 лв


       

 

Пътуване по Маршрут: Арбанаси – Велико Търново – Царевец. По пътя кратка почивка. 

Пристигане в Арбанаси - архитектурно-музеен резерват и е включен в Стоте национални туристически обекта. .  Гледано отдалеч, Арбанаси прилича по-скоро на старинен град, съставен от отделни малки крепости. Оцелелите до днес старинни къщи замайват с невероятната си архитектура и пищните си украси от дърворезба и ковано желязо.

По желание посещение на Констанцалиевата къща, църквата „Свето Рождество Христово”, църквата „Св. Архангел Михаил и Гавраил

Отпътуване за град Велико Търново – болярския град, където е обявена независимостта на България. Единственият град, който два пъти е столица на България – по време на Второто българско царство /1185-1393/ и след освобождението от Османско иго /1878-1879/. През 1879г. в столицата е създадена Търновската конституция, действала до 1947г.

Посещение Музея Затвор. В килиите на Търновския затвор Левски е прекарал няколко от последните си дни преди да го отведат в София и да го обесят. Сградата е изградена изцяло от камък, с дебелина на стените близо 1 м. и има два вътрешни двора, оградени от високи зидове. В единия е извършвано оковаването на затворниците, а другият е бил предназначен за разходки. Направена е възстановка на интериора на три от килиите и карцера, функционирали по времето на борбите за национално освобождение. В помещението за мъчения са представени уредите, с които са извършвани инквизиции, както и описание на най-често прилаганите изтезания. В коридора на първия етаж върху табла са изписани имената на 399 поборници, лежали в Търновския затвор. Освен Васил Левски, в Търновския затвор са лежали Филип Тотю, Стефан Караджа, Тодор Каблешков, Бачо Киро, Георги Измирлиев, Тодор Кирков и др.

Посещение на Крепостта Царевец – разположен в източния край на града и опасан от всички страни от водите на река Янтра. Непосредствено до него лежи хълма Трапезица с разкрити основи на 17 църкви, а между тях се е сгушила живописната Асенова махала, с църквите "Св. Димитър", “Св. Четиридесет мъченици”, “Св. Апостоли Петър и Павел”, “Св. Георги” и “Успение на Пресвета Богородица”, както и Владишкия мост. 

Посещение на църквата „Св. Четиредесет мъченици“, където е открита Иван Асеновата колона. 

Посещение на Самоводската чаршия. Свободно време за разходка по Самоводската чаршия. Днес Самоводската чаршия продължава да пази духа, традициите и романтиката на Възраждането. Сега там работят различни занаятчий­ски работилници - грънчарска, оръжейна, бакърджийска, резбарска, шекерджийница, тъкачница, иконописно ателие, фотографчийница, кафене, работилница за приготвяне на кадаиф и фурна на площад "Самоводска чаршия", както и много сувенирни магазини и малки художествени галерии. В този вид комплексът пресъздава атмосферата от първите десетилетия на XX век. В рабо­тилниците се правят и продават сувенири, изработени според старите технологии. Те пресъздават антични, средновековни и възрожденски образци от богатите експозиции и фондове на музея. Така се възраждат и продължават традициите на народните художествени занаяти в един от най-старите български градове - Велико Търново. 

Вечерта ще имате възможност  да се насладите на уникалното светлинно шоу „Звук и Светлина”.

След края на шоуто отпътуване и пристигане след 22.30 часа.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Празникът на Велико Търново се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотницачна 22 март (9 март ст. ст.) 1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици. 

Първите сведения за честването на 22 март като празник на Велико Търново се срещат още през 1879 г. Тогава се провежда празник на търновското гражданство в храма “Св. Четиридесет мъченици”, състоял се на 9 март (ст.ст.). На отслужената литургия присъстват императорският комисар княз Дондуков-Корсаков, войската, висши чиновници и духовници, народни представители от провеждащото се по това време в града Учредително събрание, много граждани. За първи път след петвековното робство не само търновци, но и цялото народно представителство, засвидетелстват почит към миналото. Оттогава до 1944 г. денят на Светите четиридесет мъченици ежегодно се празнува като ден на Търново и празник на Търновския гарнизон. 

След 9 септември 1944 г. празникът не се чества. За възстановяването му определена заслуга имат будните жители на квартал “Асенов”, които през 1970 г. го празнуват в църквата “Св. Четиридесет мъченици” под наслов “Мой любим квартал”. През 1984 г. тяхната идея е подкрепена от великотърновската общественост, която и до днес на 22 март отбелязва с няколкодневна програма празника на славния си град. 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с туристически автобус

Посещения на обектите по описаната туристическа програма

Екскурзоводско обслужване

Медицинска застраховка 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Входни такси за музеи и обекти, включени в програмата,

Обяд, кафе и други напитки,

Разходи от личен характер.

Входни такси за посещаваните обекти:

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: 

При записване се внася цялата сума.Резервацията ще се счита за гарантирана след подписване на договор за организирано туристическо пътуване с клиент и заплащане на авансовата сума до 48 часа след потвърждението. След този срок резервацията автоматично ще бъде анулирана.

ЗАБЕЛЕЖКА:

Минимален брой туристи за провеждане на екскурзията – 35 души.

Срок за уведомяване за недостигнат минимум – 2 дни преди дата на отпътуване

Агенцията си запазва правото да променя последователонстта на изпълнение на програмата.

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

ОРИЕНТИРОВЪЧНИ  ВХОДНИ ТАКСИ:

Вход за АМР „Царевец“ и музейните обекти в с. Арбанаси – църкви „Рождество Христово“ и „Св. Архангели Гавраил и Михаил“ и „Констанцалева къща“ – 10 лв за индивидуални посетители, 5 лв за учащи ( удостоверено с документ )и Български граждани над 60 години ( удостоверено с лична карта )

Вход за  Музей „Затвор“ - 6,00 лв за възрастни, 2,00 лв за  учащи, безплатно – деца до 7 години