Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Skype чат с оператор
тел.: +359 46 66 17 21
гр. Ямбол, ул. "Георги Дражев" 3-а-2
E-mail: valeross_holiday@abv.bg

БЕЛЬОВА ЦЪРКВА*САМОКОВСКИ ДЕВИЧЕСКИ МАНАСТИР*БОЯНСКА ЦЪРКВА*ЦАРИ МАЛИ ГРАД

Вашата оценка
УИКЕНД В БЪЛГАРИЯ: Бельова църква-Самоковски м-р-Боянска църква-Цари Мали Град
ПРОМО ОФЕРТА
Маршрут:   Ямбол - Сливен - Ст. Загора - ЦАРИ МАЛИ ГРАД – САМОКОВ – БЕЛЬОВА ЦЪРКВА – ДЕВИЧЕСКИ МАНАСТИР „ПОКРОВ ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦИ“ – БОЯНСКА ЦЪРКВА

Продължителност:   2 дни / 1 нощувка

Транспорт:  Автобус

85 лв.
или се обадете на 046/ 66 13 21
Програма
Информация за държавата

 УИКЕНД В БЪЛГАРИЯ

ЦАРИ МАЛИ ГРАД – САМОКОВ – БЕЛЬОВА ЦЪРКВА – ДЕВИЧЕСКИ МАНАСТИР „ПОКРОВ ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦИ“ – БОЯНСКА ЦЪРКВА

ДАТА: 05. 12. 2015 – 06.12.2015

ПРОМО ЦЕНА: 85 лв

За ВСИЧКИ ЗАПИСАНИ КЛИЕНТИ до 16.11.2015 г

Редовна цена след датата на промоция: 109 лв


 ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:


1 ДЕН :  Отпътуване от:

Ямбол – 04 :00 ч – сп. Минерална баня

Сливен – 04 : 30 ч – паркинг Билла (+ 5 лв доплащане двупосочен трансфер)

Казанлък - 05:30 - Лъвова чешма

Стара – Загора – 06:15  ч – сп. Хотел „Железник“

Пътуване по маршрут: Цари Мали Град – Самоков – Девически манастир – Бельова църква – София – Боянска църква

Около 9:30 ч. пристигане и посещение на Цали Мали Град - Антична римска крепост. 

Цари Мали Град е уникална по своята същност римска крепост в България, която е единствената с ров и вал. Комплексът беше официално открит на 18 юли 2013 г.   В крепостта Цари Мали Град посетителите се пренасят в света на късната античност и се потапят в ежедневието на цивилното население от периода. Туристите могат да видят експозиция от римски военни доспехи и стенобитни оръдия, както и други възстановени оригинални артефакти като подкови, звънци, нашийници, реконструкции на ежедневното облекло на местното население, реконструкция на вертикален тъкачен стан, множество накити и копчета. Посетителите на Цари Мали Град също така могат да се запознаят с древни занаяти по нашите земи като монетосеченето. Монетите са най-многобройните находки от крепостта, а една от най-впечатляващите е бронзова монета-минима на инператрица Гала Плацидия. 

Част от комплекса е и изцяло реставрираната средновековна църква "Св. Петка". 
След посещение на крепостта туристите ще имат възможност да разгледат Етнографския музей в с. Белчин, възрожденската църква „Св. Апостол Петър и Павел“ или да се разхладят в Белчин Парк.  Възможност за обяд в подножието на Крепостта.

Отпътуване към град Самоков. Следва туристическа програма със следните обекти:

Девическият манастир - Автентичният архитектурен комплекс на Девическия манастир датира от XVIII и XIX в. Манастирът е основан през 1772 г. от Баба Фота на мястото на Хилендарския метох. През 1872 г. уставът на манастира бил вписан в кондиката на Митрополитската църква. Монахините се издържали с предене и тъкане и поддържали училище за момичета. Неговият патронен празник е на 1 октомври – Покров на Пресвета Богородица. Самоковци вярвали, че Света Богородица разпростирала своя плащ над града и го пазела от разорение. В манастира се съхраняват мощите на Св. Сава Сръбски.

Байракли джамия -  отворена като музей. Реставриран паметник на културата, тя е единствената запазена джамия от времето на османското владичество. Това е т. нар. Стара джамия, основно преустроена в средата на XIX в. и изписана около 1845 г. от самоковските зографи Иван Иконописец, Коста Вальов и Христо Йовевич в декоративния стил на Самоковската художествена школа. 

Голямата чешма е паметник на културата, обществена сграда от XVII в. в османски имперски стил. Тя е построена като благотворително заведение от управителя на султанската кухня около 1660 г.  Тази площадна чешма има богата каменна пластика – уникална обеца, фонтан и къщичка за птички, и др. По дървени тръби бил каптиран извор с вкусна и студена вода. Оттам и легендата, че който пие  вода от чешмата, ще остане завинаги в града.

Културно-историческото наследство на Самоков е представено в Историческия музей в няколко тематични експозиции. Името на града е забележителен културен факт и отразява възникването и развитието му около огромните механични чукове за добиване на желязо, наречени „самокови” .

Чадър чешма е построена през 60-те години на миналияXX в., т.е. през 1965 г., когато се строи автогарата, но са разрушени чаршиите от Възраждането и по-късно симпатичните търговски улици от буржозната епоха. Това е времето на създаване на 100-те национални туристически обекта, когато Самоков се опитва да стане привлекателен за туристи. За построяването на Чадър чешма са използвани скъпи материали като мраморни пана с богата украса напр. Изписана е в стила на самоковските декоративни традиции, но не и от зографите, а от съвременни художници.

Бельова Църква -  най-старият християнски храм в чертите на града. Тя лежи върху основите на късноантична базилика от IV-VI в. Носи името на болярина Бельо, който според преданието я съградил около 1389 г.. Тук се съхраняват мощите на Св. Симеон Самоковски. Свободно време.

Късен следобед отпътуване за София. Настаняване в Хотел 3*. Свободно време. Нощувка.


2 ДЕН :  Закуска. Освобождаване на хотела.

Следва пешеходна туристическа обиколка на София, с включени следните обекти: Национален дворец на културата, Шератон София, Хотел Балкан, Ротонда "Свети Георги", Етнографски музей, Руската църква, Народното събрание, Храм-паметник Александър Невски  (Продължителност - 2 часа с професионален екскурзовод.)

БОНУС: ПОСЕЩЕНИЕ НА БОЯНСКАТА ЦЪРКВА И МОЛ „СОФИЯ РИНГ“ – най-новия търговски център в София.

БОЯНСКАТА ЦЪРКВА "Свв. Никола и Пантелеймон"

Боянската църква е исторически паметник от световно значение. Тя влиза в списъка на ЮНЕСКО, заедно с още само 8 обекта на цялата територия на България. Боянската църква, известна като един от най-съвършените и изцяло запазени паметници на източноевропейското средновековно изкуство, се намира на осем километра от София в полите на Витоша планина, сред огромните дървета на потънал в зеленина двор. Дължи световната си известност преди всичко на уникалните си стенописи от 1259 г., дело на неизвестен зограф от периода на Второто българско царство (ХІІ-ХІV век), които представляват една от най-ценните сбирки на средновековна живопис. Сред тях е смятаното за най-старо у нас изображение на Небесният покровител на България св. Йоан Рилски Чудотворец, на Св. Петка (Параскева) Търновска, на ктиторите и на владетелите на Второто българско царство цар Константин-Асен Тих и царица Ирина.

МОЛ „СОФИЯ РИНГ“ - Търговският център от ново поколение разполага с близо 200 магазина и представя над 400 марки, 100 от които напълно нови за българския пазар. Молът разполага с единственото в страната кино с 10 VIP зали, най-големия увеселителен център на закрито, най-голямата закрита картинг писта в страната с площ от 7 500 кв. м, както и най-големия универсален магазин, простиращ се на 6 500 кв. м.

Отпътуване около 16.00 ч за Стара Загора  и Ямбол. Пристигане вечерта.


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

транспорт с туристически автобус на ВАЛЕРОС ЕООД;

екскурзоводско обслужване по описаната туристическа програма;

нощувка в Хотел „София Плаза“ 3* (или подобен) – настаняване в двойни и тройни стаи

закуска на блок маса;

медицинска застраховка.

БОНУС: ПОСЕЩЕНИЕ НА БОЯНСКАТА ЦЪРКВА

БОНУС: ПОСЕЩЕНИЕ НА МОЛ „СОФИЯ РИНГ“ – най-новия търговски център в София.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Лични разходи

Входни такси за обектите

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:  депозит - 30 % при записване и остатък от сумата до 10 дни преди потегляне 

ЗАБЕЛЕЖКА:

Ø   Минимален брой туристи за провеждане на екскурзията – 35 души.

Ø  Срок за уведомяване за недостигнат минимум – 7  дни преди дата на отпътуване

Ø  Агенцията си запазва правото да променя последователонстта на изпълнение на програмата.

Ø  Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.

Ø  Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Ø  Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

Ø  При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

Ø  При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Ø  Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Ø  Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.


ВХОДНИ ТАКСИ НА ОБЕКТИТЕ ОТ ПРОГРАМАТА:

Цени на билети за вход за Боянска църква – 8 лв (за групи над 10 души) , за деца до 7 години и инвалиди – безплатно

Цени на билети за вход за Историческия музей в Самоков – възрастни 1,00 лв