Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Skype чат с оператор
тел.: +359 46 66 17 21
гр. Ямбол, ул. "Георги Дражев" 3-а-2
E-mail: valeross_holiday@abv.bg

Топ оферти ЕКСКУРЗИИ

Вашата оценка
УИКЕНД В ТЕТЕВЕНСКИЯ БАЛКАН
ПОТВЪРДЕНА
Маршрут:   Ямбол – Сливен – Брестница - Тетевен - Рибарица

Продължителност:   2 дни / 1 нощувка

Транспорт:  Автобус

Дати на отпътуване:  
09.10.2021 г.  
97 лв.
или се обадете на 046/ 66 13 21
Програма
Информация за държавата

 УИКЕНД В ТЕТЕВЕНСКИЯ БАЛКАН

Тетевен – Гложенски Манастир – Рибарица - Кървавото кладенче на Бенковски – Екопътека“ Под пръските на водопада“  - Водопад „Скока“ – пещера „Съева Дупка“ – Ферма за щрауси

Маршрут: Ямбол – Сливен – Брестница -  Тетевен - Рибарица

Продължителност: 2 дни / 1 нощувка / 1 закуска

По време на екскурзията се посещават:

Пещера „ Съева дупка - Ферма за щрауси - Тетевен – Гложенски манастир „ Свети Георги Победоносец“ – Тетевенски манастир „ Св. Илия“ -  Църквата „Св. Всех Святих“ - Екопътека „Под пръските на Водопада“ – Водопад Скока – Рибарица - Кървавато кладенче на Бенковски

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:

 

Град на отпътуване

Място

Час

ЦЕНА

Ямбол

Сп. Офис Валерос

05:30 часа

97 лв

Сливен

Сп. Еко бензиностанция

06:00 часа

97 лв

1 ДЕН:  Пътуване по маршрут: Ямбол – Сливен – Брестница -  Тетевен

Отпътуване за пещерата “Съева дупка”. Пещерата “Съева дупка” е неповторима по своята красота и уникалност. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1962 г,- благоустроена и електрифицирана. В пещерата са намерени кости на животни, глинени съдове, монети, датиращи от времето на римската империя и император Антоний. Температурата варира от 7 С до 11 С и  висока влажност – 96-99%. Легендата за Съева дупка казва, че тя е наречена на братята Съе и Сею, които са се укривали там от турците по време на робството. Свободно време за разглеждане с екскурзовод.

Отпътуване и посещение на Ферма „Сините щрауси“  - едно страхотно място, където ще научите всичко за щраусите, ще се запознаете с тези екзотични птици, ще чуете интересни факти за техния живот и ще имате възможност да закупите сувенири от щраусови пера.

Отпътуваме в посока Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец", извисяващ се на висока скала над с. Гложене. Гложенският манастир е основан през XVI век. Неговият архитектурен план копира този на манастирите в Атон. В края на XVI и началото на XVII век в манастира се преписват ръкописи от миряни, подготвени в близкия Етрополски манастир. Монашеските килии са строени през 1858 г. Манастирът е любимо място на Васил Левски, като скривалището му се пази и до днес. Тук се намира малък музей на Васил Друмев с монашеско име Климент, който от 1875 до смъртта си е митрополит на Търновската епархия.  Понастоящем манастирът е действащ паметник на културата. Вероятно това е българският манастир с най-просторна и най-красива панорама, която се открива от самия манастир. Свободно време за разглеждане на манастира. Връщане в Тетевен. Настаняване в Тетевен или Рибарица. Нощувка.

ЗАБЕЛЕЖКА: Манастирът е достъпен само с автомобил или бус, по стръмен асфалтиран път. Затова прехода до там ще се осъществи с местни бусове, срещу допълнително заплащане – 6 лв на човек!!!

2 ДЕН:  Закуска. Освобождаване на хотела.

Отпътуване /по възможност с бус или автобус/ до паркинга, откъдето започват 600 метра навътре в гората към Водопад Скока. Екопътека „ Под пръските на Водопада“ е  общо 4 км, от които 3,4 км е асфалтов път и 600 метра – същинската екопътека в гората. Екопътеката е изключително красива. Тя преминава около река Козница. В началото се преминава по дълга дървена платформа с парапет и поредица от малки вирове. Гледката е изключително живописна и пленяваща с огромните камъни, покрити с вечнозелен мъх. Преминава се през 4 дървени мостчета, след което се достига  местност „Задънката”, където е разположен и водопадът. Водопад „Скока“ е с височина 30 метра, а количеството вода варира през различните сезони на годината. Свободно време за снимки.

ВНИМАНИЕ! Общо време  за изминаване на Екопътеката и достигане до Водопад Скока и в двете посоки – пеша 3 часа, комбинирано с автоубс и пеша – 2 часа. По пътеката са разположени две открити места за отдих.  В близост до водопада е изградена закрита беседка със зидана камина. Екопътеката е подходяща за излет през всички сезони и е достъпна за хора без специална физическа подготовка. Не забравяйте удобните обувки, някоя връхна дреха, вода, напитки, нещо за хапване и разбира се, фотоапарата 

Отпътуваме по Маршрута „Пътя на войводата“ или  в посока Рибарица и местност Костина, където ще посетим Кървавато кладенче на Бенковски.  Село Рибарица е разположено на 600 метра надморска височина в полите на Стара планина в Тетевенския балкан. Рибарица е курортно селище, което се разпростира по долината на река Бели Вит На 3 км от селото е местността"Костина" - Тук на 15 май 1876 година е предаден и убит един от водачите на Априлското въстание - Георги Бенковски. Главата на Бенковски е отрязана и измита в близкото кладенче, което и до днес в памет на жестокото убийство се нарича Кървавото кладенче. След това тя е носена през Орхание (Ботевград) до София и е изложена на поругание. По-късно един свещеник я погребва в околностите на бъдещата столица на България. Тялото на войводата пък е положено тайно от една възрастна жена, баба Удреница, в тетевенската църква "Всех Светих".  Свободно време за снимки и отдих.

Връщаме се в Тетевен. Преди да поемем обратно към родния край, ще посетим Църквата „Св. Всех Святих“ , в която  и Апостолът на свободата Васил Левски изпълнява своето „Достойно есть!" през 1870 година и Тетевенския манастир "Св. Илия" -  строен преди падането на България под турско робство. Предание разказва, че цар Иван Шишман е дарил на манастира дървен кръст обкован със сребро и с изобразени на него евангелски сцени. Тук на два пъти, Софроний Врачански намира закрила от кърджалийските нашествия. А като по чудо, когато през 1801 година кърджалиите изпепеляват Тетевен, манастирът оцелява. Свободно време за разглеждане.

Отпътуване към Сливен и Ямбол с кратки почивки. Пристигане вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: 

транспорт с туристически автобус на ВАЛЕРОС ЕООД;

1 нощувка / 1 закуска в Тетевен или Рибарица – Хотел 2*/3*

Посещение на Пещера „ Съева дупка“ /без входна такса/

Посещение на Ферма за щрауси /без входна такса/

Посещение на Екопътека „Под пръските на Водопада“ и Водопад Скока

Посещение на Рибарица и местност Костина с Кървавато кладенче на Бенковски

Посещение на Тетевенския манастир "Св. Илия"

Църквата „Св. Всех Святих“

екскурзоводско обслужване по целия маршрут;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: 

Транспорт от местни бусове до Гложенски манастир „ Свети Георги Победоносец“ – цена 6 лв на човек, при минимум 20 души – цената включва транспорт от Тетевен до манастира и обратно, такса паркинг, екскурзводоско обслужване

Лични разходи

Входни такси за някои от обектите по програмата

Доплащане за настаняване в единична стая – 20 лв

Мед застраховка за България с асистанс за лица до 64 год - доплащане 1 лв

Мед застраховка за България с асистанс от 65 год до 85 г – доплащане 2 лв

ОТСТЪПКИ от ЦЕНАТА : Цена за деца до 7 год, настанени с двама родители в стая – отстъпка 15 лв 

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: При записване се внася 50% капаро, доплащане не по късно от 14 дни от дата на отпътуване.Резервацията ще се счита за гарантирана след подписване на договор за организирано туристическо пътуване с клиент и заплащане на авансовата сума до 48 часа след потвърждението. След този срок резервацията автоматично ще бъде анулирана.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Екскурзията ще се проведе при мининум 40  записани туриста 

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи:  2  дни преди началната дата 

Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие. 

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/. 

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата 

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите. 
При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата. 
Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им.

Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването. 

ВХОДНИ ТАКСИ ЗА ОБЕКТИТЕ ПО ПРОГРАМАТА

Входна такса за Пещера Съева дупка: 3 лв за възрастни, 2 лева за ученици (от 6 до 16 год) , Заснемане с фотоапарат – 2 лв., с камера – 5 лв.

Входна такса  Ферма за щрауси – 1 лв за възрастни

Входна такса за Музея на Гложенски манастир „ Свети Георги Победоносец“ – 1 лв за възрастни