Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Skype чат с оператор
тел.: +359 46 66 17 21
гр. Ямбол, ул. "Георги Дражев" 3-а-2
E-mail: valeross_holiday@abv.bg

България

Вашата оценка
2 от 1 глас
ГЕОПАРК „ИСКЪР ПАНЕГА“ – ПЕЩЕРА ПРОХОДНА – СКАЛЕН МАНАСТИР СВЕТА МАРИНА – НАЦ. ПЕЩЕРЕН ДОМ
Маршрут:   Ямбол - Сливен - Карлуково - Луковит

Транспорт:  Автобус

Дати на отпътуване:  
02.07.2022 г.,   06.08.2022 г.,   25.09.2022 г.,   16.10.2022 г.  
45 лв.
или се обадете на 046/ 66 13 21
Програма
Информация за държавата

ГЕОПАРК „ИСКЪР ПАНЕГА“ – ПЕЩЕРА ПРОХОДНА – СКАЛЕН МАНАСТИР СВЕТА МАРИНА – НАЦ. ПЕЩЕРЕН ДОМ

Маршрут: Ямбол - Сливен – Карлуково – Пещера Проходна – Национален пещерен дом – Скална църква „Света Марина“ – Геопарк „Искър Панега“

По време на екскурзията се посещават:

Геопарк „Искър Панега“ – Пещера Проходна – Скален Манастир Света Марина – Национален Пещерен Дом

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:

 

Град на отпътуване

Място

Час

ЦЕНА

Ямбол

Сп. Х-л България /офис Валерос/

05:30 часа

45 лв

Сливен

Сп. Жп гара

06:00 часа

45 лв

 

1 ДЕН Отпътуване по маршрут:  Ямбол - Сливен – Карлуково – Пещера Проходна – Национален пещерен дом – Скална църква „Света Марина“ – Геопарк „Искър Панега“

Посещение пещера „Проходна“ („Очите на Бог“)-  Пещерата Проходна или наречена още Феномена „Очите на Господ” е една от най-изненадващите български пещери. От ерозията и просмукващите се води на тавана на Проходна се е образувал феноменът Окната, известен още като Очите на Бога. Тези две невероятни скални образувания, които представляват почти еднакви по големина дупки с формата на очи, са използвани като символ на Божието проявление във филма „Време разделно”. Пещерата е била снимачна площадка на още няколко български и чуждестранни филма. Със своите 262 метра дължина тя се счита за най-дългия пещерен тунел в България. През 1962 г. е включена в списъка с българските природни забележителности. (Пешеходен преход до пещерата - около 30 минути)

Отправяме се в посока Национален пещерен дом “Петър Трантеев”, откъдето ще поемем по стръмна и скална пътека, с дължина 300 метра, за да достигнем до изсечения в скалите Скален манастир „Света Марина“ .Скалният манастир се състои от малка църква и дворче. Може да се запали и свещ. Църквата е построена през XIVв и според кратката историческа справка, намираща се до входа й, се смята за уникален паметник на българското средновековие. Била е обитавана от монаси - исихасти. Време за слизане по пътеката около 15 – 20 минути.

ВАЖНО!!! Пътеката не е дълга, но е стръмна и макар привидно обезопасена, е доста опасна. Поставени са указателни табели. Пътеката е доста екстремна на места, но гледката от нея наистина си заслужава. На местата, където пътечката съвсем прекъсва или пък има резки скокове, има сложени малки, но много стабилни метални стълби. ПРЕХОДЪТ НЕ Е ПОДХОДЯЩ ЗА ДЕЦА И ТРУДНОПОДВИЖНИ ТУРИСТИ!

Слевда свободна време за обяд в ресторанта на Сградата на Пещерния дом . Сградата е уникална със своето разположение – построена е в цепка на скалата, а формата й, гледана отгоре, наподобява прилеп. За част от стените е използвана естествената скала. Пещерният дом и пещера Проходна са част от 100-те национални туристически обекта. Свободно време за обяд.

Отпътуване за Геопарк „Искър Панега“ и обход на Екопътека „Искър  Панега“. Екопътеката следва поречието на река Панега, която извира в близост и е с необичаен синьо-зелен наситен цвят. Екопътеката се намира на територията на парк, носещ същото име, който обединява два отделни района – Карлуковски карстов комплекс и ландшафтен парк "Панега". Изградени са много места за пикник, барбекюта, пейки, мостчета, вити стълби, които правят маршрута изключително подходяща за отдих. В съчетание с красивите меандри на реката, пъстрите полянки и интересните скални образувания екопътеката Искър-Панега се нарежда между най-красивите в България.Има поверие, че водата, растителността, формата и скалите на това място, създават особен жизнен биотоп и природни енергии, облекчаващи мигрена и нервни напрежения. ВАЖНО!!! Обща продължителността на прехода по екопътека "Панега" е около 3  часа, като се връщаме по същия маршрут. Лесен маршрут, подходящ за деца и туристи с ниска и средна подготовка!

Отпътуване за градовете: Сливен – Ямбол. Пристигане късно вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: 

Транспорт с комфортен туристически автобус; 

Посещение на Пещера „ Проходна“,

Посещение на Скален манастир „Св. Марина“

Посещение на Национален пещерен Дом

Посещение на Геопарк „Искър Панега“

Водач – екскурзовод от ТА „Валерос Холидей“

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: 

Лични разходи

Мед застраховка за България с асистанс за лица до 64 год – доплащане 1 лв
Входни такси за обектите по програмата

Доплащане за мед. Застраховка за лица от 65 г до 85 г – 2 лв

Входни такси за обектите по програмата

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: внасяне на цялата сума при записване и сключване на Договор за ОТУ. Направените резервации по програмата се пазят в рамките на 48 часа, след което се анулират, ако не е сключен договор за ОТУ.

ЗАБЕЛЕЖКА: 
Екскурзията ще се проведе при мининум 40 записани туриста 

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата 

Лица над 85 год. не се застраховат. 

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/. 

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване! 
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата 

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите. 

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.