Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Skype чат с оператор
тел.: +359 46 66 17 21
гр. Ямбол, ул. "Георги Дражев" 3-а-2
E-mail: valeross_holiday@abv.bg

ПРЕЛЕСТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Вашата оценка
ПРЕЛЕСТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ:„Ритлите“ – Черепишки манастир - Враца - „Вратцата“ – „Леденика“ – Струпешки манастир
Маршрут:   Ритлите – Черепишки манастир – Враца – пещера Леденика – Струпешки манастир

Продължителност:   2 дни / 1 нощувка

Транспорт:  Автобус

99 лв.
или се обадете на 046/ 66 13 21
Програма
Информация за държавата

ПРЕЛЕСТИ ОТ СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Скален феномен „Ритлите“ – Черепишки манастир – Ботевград -  Враца - Проход „Вратцата“ – пещера „Леденика“ – Струпешки манастир

Маршрут: Ритлите – Черепишки манастир – Ботевград – Скравена – Враца – пещера Леденика – Струпешки манастир

Продължителност: 2 дни / 1 нощувка / 1 закуска

По време на екскурзията се посещават:

Най-високата часовникова кула в България – Единственият Паметник костница на Ботевите четници в село Скравена – Скален феномен „Ритлите“ – Черепишки манастир“Успение Богородично“ – Враца – Проход „Вратцата“ – Пещера „ Леденика“ – Струпешки манастир“Свети Пророк Илия“

 

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:

Град на отпътуване

Място

Час

ЦЕНА

Ямбол

Сп. Офис Валерос

05:30 часа

99 лв

Сливен

Сп. Еко бензиностанция

06:00 часа

 99 лв

1 ДЕН:  Пътуване по маршрут: Ямбол – Сливен – Гурково – Ботевград – Ритлитие – Враца. Почивки по пътя

Пътувайки в посока Враца, по пътя ще посетим Ботевград. Използвайки времето за поредната ни почивка, ще имате възможност да направите снимки на най – високата Часовниковата кула в България. Включена в 100-те национални туристическо обекта на България и е един от символите на града.

Отпътуване в посока Враца, кратка отбивка в село Скравена. Там се намира Единствения в страната Паметник костница на Ботевите четници, построен 1982 г. В него се съхраняват главите на 10 четници загинали при с. Люти брод.

Продължаваме в посока Черепишки манастир, като по път ще спрем за кратка фотопауза при едни от най-интересните скални образувания на Искърския пролом – Природния феномен Ритлите. Най-внушителни са четирите "ритли" на левия бряг на реката, оформен  от стръмния югоизточен склон на Врачанска планина. Те представляват изправени скални стени, разположени. успоредно една на друга. Стърчат над реката на 50-80 м, отделните стени са дълги от 200 до 500 м и дебели до 3-7 м. Според древно предание някога тук имало желязна врата, която затваряла пътя към древната българска крепост Сердика. Гледани отдалече, стените на Ритлите стърчат точно като ритли на кола, откъдето идва и името им.

Продължаваме своето пътуване към Черепишкият манастир "Успение Богородично" . Недалеч от Ритлите, в подножието на величествените Черепишки скали, живописно се откроява Черепишкия манастир "Успение Богородично".Основан в през 14 в. В годините на Възраждането е културен и книжовен център. Преданията разказват, че при битката на Иван Шишман с османците, загинали много воини. Костите им, останали на бойното поле, дали името на местността и манастира. В края на XVIII век тук намира

убежище св. Софроний Врачански. В манастира игуменът Епифаний основава и Лютибродския революционен комитет. Наблизо е местността Рашов дол, където се разразява последното сражение на част от Ботевата чета.

Отпътуваме за Враца. Настаняване в Хотел 3*. Свободно време. Нощувка.

2 ДЕН: Закуска. Освобождаване на хотела.

Туристическа програма във Враца с екскурзовод и възможност да посетите:  Регионалния исторически музей във Враца - сред най-ценните експонати там са тракийските съкровища от Рогозен и от Могиланската могила. Отделна зала е посветена на легендарната чета на поета революционер Христо Ботев. Тя разказва за ключовите моменти от бойния поход на четниците и за кулминацията на героичната епопея – битката във Врачанския Балкан, в която на 20 май/1 юни загива Ботев, Етнографския комплекс във Враца, Музеят на файтоните с дървената волска кола, колата с железни оси и изписаната с пъстри цветове магарешка каручка,  Кулата на Мешчиите или Часовниковата кула и Куртпашовата Кула.

Отпътуваме в посока красивия Проход Вратцата, наричан в средновековието Вратица, е символ на град Враца и се свързва с името на града. Проходът е ждрело на река Лева и е рядко красив и внушителен скален масив. Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров — над 400 м. и са най-популярният алпийски обект в България. В пролома са запазени остани от средновековната крепост Вратица – X-XII век.

Пътешествието през красивия Северозапад продължава към пещерата Леденика. Дълга 320 м. и има 10 пещерни галерии. Името на пещерата идва от първата и зала, по която през зимата се образуват ледени сталагмити, сталактити и сталактони. В нея се издига огромна ледена колона с диаметър близо 21 м. Температурата там пада до минус 20 градуса, а влажността на въздуха е 92%. Пещерата Леденика е известна с едни от най-красивите формирования, като „Проходът на грешниците“ и „Езерото на желанията“. Езерото е дълбоко не повече от 0.50 см. – синтрово езеро, което според поверията, „изпълнява желания“ на всеки потопил ръката си в него. В пещерата се намира най-популярната зала на Балканите – „Концертната зала“. Тя е много огромна и името и идва заради невероятната акустика, в която Врачанската филхармония често изпълнява симфонични концерти. В „Концертната зала“ посетителите могат да се насладят на интересни образувания като „Дядо Коледа”, „Главата на Великана”, „Къщичката на Баба Яга” и други.

Посещение на Пещера Леденика и разглеждане на нейните красоти (приблизително около 1 час е обиколката й). Свободно време за отдих и обяд в района на Развлекателен парк „Леденика.

Отпътуване в посока Струпешкият манастир „Св. пророк Илия” . Не е ясно кога точно е основан манастирът. По време на падането на България под османско владичество светата обител е опожарена, а най-старата й сграда, съхранена и до днес, е съборната църква. Смята се, че храмът се датира от ХVІ в., но има и мнения, че може би е бил изграден през ХІV в. От ХVІ в. са стенописите „Влизането в Йерусалим”, „Успение Богородично” и др. През годините манастирът е бил духовно и религиозно средище. Тук подслон са намирали борците за национално освобождение от османска власт Васил Левски (1837 – 1873 г.), Никола Обретенов – син на баба Тонка (1849 г. – 1939 г.)и други.Те са организирали революционен комитет в с. Струпец, в който е взел участие и тогавашният игумен йеромонах Панталеймон. 

Отпътуване за Сливен и Ямбол. Кратки почивки по пътя.

Пристигане късно вечерта

ОТСТЪПКИ ОТ ЦЕНАТА: за деца до 7 год, настанени с двама възрастни - 20 лв

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с туристически автобус на „ ВАЛЕРОС“ ЕООД

1 нощувка със закуска в Хотел 3* / 4* във  Враца

Водач – Екскурзовод от ТА „Валерос Холидей“

Посещение на Ботевград и най-високота часовникова кула в България

Посещение на Скравена и паметник костница на Ботевите четници

Посещение на скален феномен Ритлите

Посещение на Черепишкият манастир "Успение Богородично"

Туристическа разходка във Враца

Посещение на Проход „Вратцата“

Посещение на пещера „Леденика“

Посещение на Струпешки манастир

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Входни такси за посещаваните обекти по програмата

Лични разходи

Доплащане за единична стая – 25 лв

Медицинска застраховка при пътуване за лица до 64 години – 2 лв

Медицинска застраховка при пътуване за лица от 65 год до 85 год - 4 лв

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: При записване се внася 50% капаро, доплащане не по късно от 14 дни от дата на отпътуване.Резервацията ще се счита за гарантирана след подписване на договор за организирано туристическо пътуване с клиент и заплащане на авансовата сума до 48 часа след потвърждението. След този срок резервацията автоматично ще бъде анулирана.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ:

Посещенията на някои от обектите от програмата изискват предварителна групова резервация! Затова е нужно да бъдат заявени при подписването на договора.

Екскурзията се провежда при минимум 37 записани туристи.

Краен срок за уведомление на туристите, когато тази бройка не е набрана - 5 дни преди датата на отпътуване. 

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата при: непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, при възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия 

ОРИЕНТИРОВЪЧНИ ВХОДНИ ТАКСИ по програмата

Исторически музей Враца –Входна такса за посещение: Възрастни – 4 лева, Деца – 2 лева

Музей на Файтона във Враца - Входна такса за посещение: Възрастни – 3лева, Деца – 1 лев,  пенсионери – 2 лева,

 

Пещера „Леденика“ - Входна такса за посещение: Входна такса за посещение: Възрастни – 6 лева, ученици, студенти и пенсионери – 4 лева,