Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Skype чат с оператор
тел.: +359 46 66 17 21
гр. Ямбол, ул. "Георги Дражев" 3-а-2
E-mail: valeross_holiday@abv.bg

Топ оферти ЕКСКУРЗИИ

Вашата оценка
КАЛОФЕР И ЕКОПЪТЕКА „БЯЛА РЕКА“
Маршрут:   Ямбол – Сливен - Стара Загора – Казанлък – Калофер – Мъжки манастир „Рождество Богородично“ - Екопътека „Бяла Река“ - Етнографски комплекс „Дамасцена“

Продължителност:   1 ден

Дати на отпътуване:  
01.07.2018 г.,   30.09.2018 г.  
35 лв.
или се обадете на 046/ 66 13 21
Програма
Информация за държавата

 КАЛОФЕР И ЕКОПЪТЕКА „БЯЛА РЕКА“

Пътят на екопътека „Бяла Река“ следва ждрелото на Бяла река и лъкатуши заедно с нея из живописната и стръмна местност, която е като един истински материален каталог на флората на България. В този участък могат да се видят представители на около две трети от лековитите български билки. Случайно или не, числото осем е съпътстващият символ на този маршрут – осем километра е отстоянието му от Калофер, осем са мостовете, по които ще преминете, осем са кътовете, които представят биоразнообразието в района, а самата пътека също представлява една голяма осмица.

Маршрут: Ямбол – Сливен - Стара Загора – Казанлък – Калофер – Мъжки манастир „Рождество Богородично“ -  Екопътека „Бяла Река“ - Етнографски комплекс „Дамасцена“

Продължителност:  1 ден

Маршрут

Град на отпътуване

Място

Час

ЦЕНА

Ямбол

Сп. Минерална баня

05:30 часа

 35 лв

Сливен

Сп. Жп гара

06:00 часа

 35 лв

Стара Загора

Сп. Хотел Железник

07:15 часа

 35 лв

Казанлък

Лъвова чешма

08:00 часа

 35 лв

По време на екскурзията се посещават:

Калофер - Мъжки манастир „Рождество Богородично“ -  Екопътека „Бяла Река“ - Етнографски комплекс „Дамасцена“


ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:


Отпътуване от съответния град в посока Калофер – Калоферски мъжки манастир „ Рождество Богородично“. Пристигане и посещение на манастира. Свободно време за разглеждане и снимки.  Следва пешеходен тур по Екопътека “Бялата река”. Една от най-красивите екопътеки в България. Намира се на територията на Национален парк “Централен Балкан”, с дължина 1830 м и надморска височина от 570 м /в началото/  до 630 м / в края /. 
/Продължителност на прехода по екопътеката - около 2 часа, спокоен ход, с почивки за снимки/. Връщане при автобуса.

Отпътуване и пристигане в Калофер. Туристическа пешеходна разходка  с  посещение на  Националния музеен комплекс „Христо Ботев” , който включва: Мемориална къща-музей: Къщата, в която най-дълго е живяло семейството на Ботев. Възстановена през 1942-1944 г. по спомени на Ботевия брат оз. ген. Кирил Ботев и по-възрастни калоферци. Оригинални експонати в нея са чакръкът и шевната машина на баба Иванка – майката на Ботев; Експозиционна зала: Построена през 1973 г. В експозицията преобладават фотосите и снимковият материал. Оригинални експонати са: единствените запазени лични вещи на Ботев – джобен часовник и писалищни принадлежности; печатната преса “Знаме”; печатната преса на Димитър Паничков; лични вещи на Венета и Иванка Ботеви. Други интересни експонати са макетът на парахода “Радецки” и знамето на Ботевата чета. Паметникът на Христо Ботев от 1930 г.: първият паметник на Ботев в Калофер; Паметникът на баба Иванка – майката на Ботев, Мемориален парк “Ботева градина”: създаден през 1926 г. на мястото, където се е намирала къщата на Ботев; засаден с редки дървесни видове. Даскал Ботьовото училище - Изградено е през 1848 година. На първия етаж на училището е художествена галерия, в която можете да видите творби ,които са свързани с историята на града и с поета Христо Ботев. На втория етаж се намира Музеят на образованието.
Историческият Камък - Там, където е този камък, поетът Христо Ботев изнася своята реч против властта на Турция. Това става на 24 май 1867 година. Бюст-паметник на даскал Ботьо Петков, Възрожденската църква "Св. Богородица", в двора на която има скромна църковна килия. Тя е подслонила даскал Ботьо, когато пристига в град Калофер, за да бъде учител. В нея е роден поетът Христо Ботев. Свободно време за обяд.

Отпътуване в посока с. Скобелево. Посещение на Етнографски комплекс „Дамасцена“ – тук ще се запознаем с производството на етерични масла както по съвременните технологии така и с начина на производство от преди 350 години. Заедно с това, всеки посетител може да тества различни видове етерични масла, да се запознае с тяхното предназначение, да разгледа музейната експозиция за производство на розово масло, както и етнографската експозиция от традиционни старинни занаяти, характерни за този край. Може да се разходи и почине сред красивите насаждения от декоративни рози, разположени в парка на комплекса. Красивото разположение на чифлика, от който се откриват неповторими гледки едновременно към Стара планина и Средна гора, както и непосредствената му близост до огромна собствена розова градина, засята с маслодайни рози, кара всеки посетител да се наслади на всяка минута, прекарана тук, да отпочине и да се зареди с енергия. Свободно време за отдих. Късен следобед отпътуване за съответните градове. Пристигане вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

транспорт с туристически микробус / и;

Посещение на Калоферски мъжки манастир „ Рождество Богородично“.

Пешеходен тур по Екопътека “Бялата река”.

Туристическа пешеходна разходка в Калофер (без включени входни такси)

Посещение Етнографски комплекс „Дамасцена“ 

Екскурзоводско обслужване

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Входни такси за посещаваните обекти

Други такси и входове на обекти, посещавани по желание извън програмата

Лични разходи

Медицинска застраховка "Помощ при пътуване в страната" , за лица до 64 г – доплащане 1 лв 

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:

Заплащане в брой или по банков път:

При записване се внася цялата сума.Резервацията ще се счита за гарантирана след подписване на договор за организирано туристическо пътуване с клиент и заплащане на авансовата сума до 48 часа след потвърждението. След този срок резервацията автоматично ще бъде анулирана.

 

ЗАБЕЛЕЖКИ:

Превозът на туристите по описаната програма ще се извърши с туристически микробуси. Екопътеката „Бялата река“ се намира на точно 8 км от Калофер. До нея се стига по черен планински път, който тръгва от северозападния край на Калофер и води към Калоферския мъжки манастир „Рождество Богородично“. Зад обителта, на разстояние от около 200 м, е входът на Националния парк и на комплекс „Бяла река“, който включва т.нар. Бивак „Бяла река“ и Детски център за оцеляване сред природата „Джендема“.  Не е възможно преминаване с туристически автобус до Манастира и входа на Екопътеката!

Екскурзията ще се проведе при мининум 18 записани туриста

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата

Лица над 80 год. не се застраховат.

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

ОПИСАНИЕ НА ЕКОПЪТЕКА „ БЯЛА РЕКА“

Дължина на екопътеката: 1830 метра

Продължителност: 2 часа / спокоен ход, с време за снимки/

Надморска височина: 570 м надморска височина – в началната точка, 630 м – в крайната точка

Екопътеката минава по 8 моста с обща дължина около 80 м, по близо 400 м вградени в земята стълбища и по над 85 м дървени стълби и платформи. Опасана е с 460 м парапети, 3 площадки с място за отдих и 8 къта за представяне на биоразнообразието в района. Маршрутът представлява истински образователен тур из една от най-живописните части на планинския парк. Реката лъкатуши в тясното гърло на ждрелото сред стръмни, обрасли с растителност брегове, населени от най-разнообразна фауна. Тук се срещат над половината от растителните видове в България, близо 2/3 от лековитите ѝ билки и 11 вида уникални само за това място растения. Паркът е едно от последните убежища на вълка, мечката, дивата коза, благородния елен, царския орел, както и на 120 вида птици.