Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Skype чат с оператор
тел.: +359 46 66 17 21
гр. Ямбол, ул. "Георги Дражев" 3-а-2
E-mail: valeross_holiday@abv.bg

УИКЕНД НА ОСТРОВ АНАСТАСИЯ от София

Вашата оценка
УИКЕНД НА ОСТРОВ АНАСТАСИЯ от София
Маршрут:   София- Ст. Загора – Ямбол- Бургас – Остров Анастасия - София

Продължителност:   2 дни / 1 нощувка

Транспорт:  Автобус

97 лв.
или се обадете на 046/ 66 13 21
Програма
Информация за държавата

 УИКЕНД НА ОСТРОВ АНАСТАСИЯ

Августа Траяна – Тракийски град Кабиле – Кабиленски манастир „Рождество Богородично“ с лековито аязмо

Маршрут: София-  Ст. Загора – Ямбол- Бургас – Остров Анастасия - София

Продължителност: 2 дни / 1 нощувка

Транспорт: Автобус

ЦЕНА: 97 лв

ОТСТЪПКИ: Цена за деца  до 11,99 г  – цена 79 лв – при настаняване с двама възрастни


ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА

1 ДЕН:

Отпътуване от София  – 07.30 ч – Трафик Маркет (офис на ТА „Валерос Холидей" № 46 )

Пътуване по маршрут: София – Стара Загора – Ямбол - Бургас

Отпътуване за Стара Загора е един от най-древните градове в България и Югоизточна Европа. През епохите е носил различни имена - Берое, Августа Траяна, Верея, Ески Заара, Железник. Днес градът е привлекателен и модерен; важен икономически, университетски и културен център, който си заслужава да бъде посетен. Пешеходна разходка в централната част с възможност за посещение на Античния форум Августа Траяна, Регионалния исторически музей, музей Неолитни жилища, Музей на религиите.

Свободно време за разходка и обяд. 

Отпъпуване за град Ямбол. Историята на град Ямбол започва още преди създаването на българската държава. През 293 година император Диоклециан предприема пътуване по тези земи. Пътят му минавал точно през мястото, където сега се намира Ямбол. Императорът бил удивен от това място и решил, че там трябва да има град. Назовал го Диосполис - град на Зевс. През многогодишната си история, Ямбол се назовавал с различни имена: Диосполис, Дамполис, Дямполис, Диамполис, Хиамполис, Динибули, Дъбилин, Дубилин, Диамболи, Ямболу, Ямболъ, Янболи, Ямболи и накрая сегашното му име - Ямбол. В западни исторически извори е известен с името Гренбоел.

Посещение на Древният тракийски град Кабиле, който  се намира на седем километра северозападно от Ямбол. (част от 100 национални туристически обекта). Кабиле е най-значимият и най-големият тракийски античен град. В античната епоха град Кабиле е бил важен икономически, религиозен и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Той е възникнал към края на ІІ хил.пр.н.е. около голям култов център на възвишението "Зайчи връх" край завоя на река Тонзос (днешна река Тунджа). Жертвеникът на "Зайчи връх" е обърнат по посока на Слънцето, а на една от скалите и до днес е запазен изваяният образ на Артемида.

Посещение на Кабиленски манастир "Рождество Богородично". Ако все още не сте посетили Кабиленски манастир, за да се изкъпете и да си налеете от неговата лековита вода, направете го до края на лятото.

Според древните легенди манастирът съществувал от времето на Св. император Константин. Неговата майка Света Елена знаела за лечебните свойства на водата в Кабиленски манастир и често изпращала хора да й носят от нея

Отпътуване по посока Ямбол.

Пешеходна разходка в централната част на града, с възможност за посещение на два архитектурни паметника от Османското владичество: Ямболският Безистен (покрит пазар) е един от най-запазените и интересни архитектурни паметници в България. Построен през първата половина на ХVI век, Безистенът привлича погледите на редица чужденци, посетили града ни. Архитектурата на Ямболския Безистен няма аналог на Балканите. Стените му били толкова дебели и здрави, че когато през 1878г. отстъпващите от града османски войски го подпалват, сградата остава непокътната.

Османският храм Ески джамия -  След падането на средновековната ямболска крепост Дъбилин под властта на османците, центърът на градския живот се премества североизточно от разрушената крепост. Една от основните обществени сгради, оформящи централното градско ядро на Ямбол е построената  в началото на ХV век . Централната част на сградата с купола и нетипичното за Балканите минаре с квадратно сечение я определят като една от най – старите съществуващи османски сгради в българските земи. 

Църква „Свети Николай Чудотворец” . След Освобождението на Ямбол от османско владичество на мястото на две изоставени турски къщи руските военни изграждат армейски параклис „Свети Николай Чудотворец”, който е тържествено осветен на 6 август 1878 г. След извършените архитектурни промени и стенописи църквата „Свети Николай Чудотворец” се превръща в символ на град Ямбол.

Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

2 ДЕН:  Закуска. Освобождаване на хотела.

Отпътуване по маршрут:  Ямбол – Бургас – Остров Анастасия.

Пристигане в Бургас около 09:00 ч и от Морската гара на град Бургас в 10:00 ч ще отпътуваме за Мистичния Остров Анастасия. Искате ли да попаднете в рая? Отидете на остров "Света Анастасия". Деветте декара земя са само на 25 минути път с катамаран от Бургас. На острова, носел някога името Болшевик, времето заспива. Стъпите ли там - дъждът спира. А тишината е...просто оглушителна. 

Единственият обитаем остров у нас е бил и манастир, и затвор по подобие на световно известния затвор Алкатраз. На него се намира старинният манастир "Света Анастасия", който е запазен и до днес. Най-ранното писмено свидетелство за съществуването на духовната обител е грамота на вселенския патриарх Йеремия II от 1575 година. След Деветоюнския преврат през 1923 година занемареният островен манастир е превърнат в политически затвор. На острова са затворени 132 комунисти и земеделци. Събитията от онези смутни времена са увековечени във филма "На малкия остров".

Някои вярват, че под самата "Св. Анастасия" е скрито имането на Вълчан войвода, а до него се стига през кладенеца в центъра на острова. Много са смелчаците, които са го търсили, но досега никой не го е намерил....А, може би очаква Вас!

След слизането си на Острова, ще имате възможнос да посетите  музейната експозиция в интерактивния музей, лекарната за продукти от билки, да изпиете студена цитронада или билков чай на панорамната тераса  и да обядвате пресни рибни деликатеси в Ресторанта „100 години назад”. 

В 12:30 ч отпътуване от Острова посока Бургас.

Свободно време за обяд в многобройните морски ресторанти в централната част на Бургас. Приятна разходка в прохладната Морска градина или време плаж.

Отпътуване за София около 15:00 ч. По пътя кратки почивки.

Пристигане в София късно вечерта.


ЦЕНА: 97 лв

ОТСТЪПКИ: 

Цена за деца  до 11,99 г  – цена 79 лв – при настаняване с двама възрастни

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

транспорт с туристически автобус

1 нощувка в Хотел 3* в Ямбол

1 закуска (на блок маса)

Eкскурзоводско обслужване по целия маршрут

Пешеходна разходка в Стара Загора

Посещение на Древният тракийски град Кабиле (в музея има печат)

Посещение на Кабиленски манастир "Рождество Богородично"

Пешеходна разходка в Ямбол

Посещение на Остров Анастасия

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Медицинска застраховка по желание – 2,00 лв за лица до 64 год

входни такси за посещаваните обекти;

разходи от личен характер.

доплащане за единична стая - 20 лв

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: депозит - 50 % при записване и остатък от сумата до 5 дни преди потегляне 
ЗАБЕЛЕЖКА: 
Екскурзията ще се проведе при мининум 40 записани туриста 

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата 

Лица над 64 год. не се застраховат. 

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/. 
Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване! 
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата 
При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите. 
При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата. 
Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

КАКВО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕТЕ, КОГАТО ОТИВАТЕ НА ПОКЛОНЕНИЕ В КАБИЛЕНСКИ МАНАСТИР?

1. Когато влезете в банята да се къпете (облеете) с лековитата вода, която тече от чешма, а обливането става с канчета, които се намират в помещението, не трябва да подсушавате водата. Тя сама много бързо попива в кожата.

2. Зад къпалното помещение има друга чешма, от която тече същата вода. От нея си наливате в съдовете, които носите от къщи – туби, дамаджани, големи бутилки от минерална вода.

3. Водата може да се пие по-дълго време, но в никакъв случай не трябва да се долива и разрежда с друг вид вода (от чешмата или пък минерална), защото лечебната й сила ще бъде отнета.

4. Водата от Кабиленски манастир е полезна при стомашни неразположения,  костни болести, ракови заболявания, възстановяване след травми и операции, химиотерапии, безплодие, при проблеми с бъбреците, сърцето, белите дробове, черен дроб, жлъчка, лимфни възли  и други.

5. Ползването на водата от аязмото и водата, която наливате за вкъщи е напълно безплатна, но е добре, когато тръгнете специално за Кабиленски манастир да оставите някакво, макар и малко дарение, за здраве и като знак на благодарност, че ви е дадена възможност да получите здравословни облекчения Свише.

В църквата има каса, която се намира под иконата на Пресвета Богородица с чудотворните мощи в средата на малката църква.

Ако нямате възможност да оставите средства, занесете бутилка олио. Олиото се използва за кандилата в храма.

Оставете кибрит, защото с него монахините палят кандилата и  свещите.

Можете да занесете пакет захар или брашно. Може да оставите и нещо друго, което вие се сетите.

Манастирът разполага с красива цветна градина, малък фонтан и огромни дървета. Едно невероятно място за почивка.

7. Светата обител осигурява и стаи за нощувка. Хора, без деца, след като са нощували в Кабиленски манастир, са станали родители.

Това е едно прекрасно и изключително свято място.

ВХОДНИИ ТАКСИ НА ПОСЕЩАВАНИТЕ ОБЕКТИ

Стара загора:

Античния форум Августа Траяна – няма вход

Регионалния исторически музей - 5, 00 лв възрастни, 2,00 лв пенсионери,1,00 лв ученици и студенти

Музей Неолитни жилища5, 00 лв възрастни, 2,00 лв пенсионери,1,00 лв ученици и студенти

Музей на религиите  

Ямбол:

Древният тракийски град Кабиле,

Кабиленски манастир "Рождество Богородично" – няма вход

Ямболският Безистен - няма вход

Ески джамия - няма вход

Църква „Свети Николай Чудотворец” - няма вход

Остров Анастасия:

Билет за кораб „Анастасия“

От 1 юни до 30 септември

От 1 октомври до 31 май

Стандартен

12 лева

9 лева

 За учащи и пенсионери

7 лева

6 лева

важат за двупосочен билет от Бургас до остров Света Анастасия.