Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Skype чат с оператор
тел.: +359 46 66 17 21
гр. Ямбол, ул. "Георги Дражев" 3-а-2
E-mail: valeross_holiday@abv.bg

РОДОПСКАТА СВЕТА ГОРА: Белащенски-Белочерковски-Кукленски манастир

Вашата оценка
РОДОПСКАТА СВЕТА ГОРА: Белащенски-Белочерковски-Кукленски манастир
НОВА ПРОГРАМА
Маршрут:   Ямбол - Сливен - Ст. Загора - Белащица - Бяла Черква - Куклен

Продължителност:   1 ден

Транспорт:  Автобус

39 лв.
или се обадете на 046/ 66 13 21
Програма
Информация за държавата
Допълнителна информация

РОДОПСКАТА СВЕТА ГОРА

Белащенски м-р „ Св. Георги“ – Белочерковски м-р „ Св. Петър и Павел“  

Кукленски манастир „ Св. Св. Козма и Дамян“

Ще посетите и едни малко познати места, тайнствени и по своему интересни и загадъчни:

 Белащински м-р „Св. Великомъченик Георги Победоносец”, Ранносредновековен Белочерковски м-р „Св. Петър и Павел”, Двупрестолен Кукленски м-р „Св. Козма и Дамян” - 

наричат ги 

Родопската Света гора!


ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:


Отпътуване от:

От  Ямбол в 05:30 ч – сп. Минерална баня

От Сливен в 06:15 ч – паркинг „Билла“ - доплащане (+5 лв)

От Стара Загора в 07:15 ч – сп. Хотел Железник

От Богомилово  в 07:30 ч.

По маршрут: Белащенски м-р „ Св. Георги“ – Белочерковски м-р „ Св. Петър и Павел“ - Кукленски манастир „ Св. Козма и Дамян“

Посещение на Белащинският манастир "Св. Георги Победоносец" . Той се намира в южния край на село Белащица ,скътан е в живописните северни склонове на Родопите.

Свободно време за разглеждане на обширния манастирски комплекс, състоящ се от: съборна черква, параклис, жилищни и стопански сгради, както и аязмото "Животворящий източник" с лековита вода, който се намира под открития притвор на манатирската църква от 1838 г За основаването и историята на манастира съществуват оскъдни исторически сведения, а по-голяма част от това което знаем за него черпим от местните предания. Мястото на манастира е известно и почитано за свято, векове преди въздигането на светата обител. Живописната украса във вътрешността на църквата е от ново време. Всички стени са покрити с красиви стенописи, направени със средства от благочестиви християни, дали своята лепта при посещаване на светата обител. Част от иконите в храма са творени през 1924г, но има и по-стари – от 1884 г.

Отпътуване в посока с. Бяла Черква, едно от многото райски места в магичната планина Родопи. Посещение на Белочерковският манастир "Св.св.Петър и Павел"разположен  в дела Чернатица на Западните Родопи, близо до курортния  център Бяла Черква и на около 25 км. югозападно от Пловдив. Той е сред  най-старите манастири в България – построен е през  XI век , като свидетелство за това са останките от олтарната абсида на старата църква, запазени и до днес. Белочерковският манастир "Св.св.Петър и Павел" е и  най-високоразположеният манастир в страната – 1600 метра  надморска височина.

При основаването си е бил посветен на „Св. Св. Козма и Дамян”, но след разрушаването му при опита за помохамеданчване  на местното население през  XVII век и последвалото му възстановяване през 1883 г. за патрони на манастира са избрани „Св. Св. Петър и Павел”.

Друг интересен факт е различната архитектурата на манастира, която се различава от тази на другите родопски манастири.

Важно: (Има пешеходен преход до самия манастир, около 200 метра.)

Свободно време за разглеждане и обяд. Носете си суха храна!

Отпътуване за Кукленският манастир „Св. Св. Козма и Дамян“. Български православен манастир, който се намира край град Куклен, област Пловдив. Смята се, че манастирът е основан през XII-XIV век. Споменава се още през XI век,  в документ за имотите на Бачковския манастир.

Манастирът възниква като религиозна обител около аязмо с лечебна вода. Наречен е на светите братя Козма и Дамян, заради техните лечителски способности. От край време е посещаван от болни хора и особено от душевноболни, тъй като се вярва, че ако пренощуват в него, ще се почувстват по-добре. В притвора на едната от двете църкви в комплекса, посветена на Св. Св. Козма и Дамян, все още могат да се видят чифт окови. В миналото душевноболните хора са били оковавани с тях към пода с цел да се излекуват. По настоящем се вярва, че ако болен човек подържи оковите за известно време или ги допре до болното място, ще се излекува.

Манастирът е действащ и отворен за посетители. Разполага с две църкви – едната посветена на Св. Св. Козма и Дамян и построена през 15 в., а другата наречена „Св. Благовещение” и построена през 50-те години на 20 в. Манастирският комплекс включва също така стопански и жилищни постройки, както и голямото аязмо недалеч.

Свободно време за разглеждане. по желание

БОНУС и по желание на групата: ПОСЕЩЕНИЕ НА РУЕНСКО ЕЗЕРО. Руенското езеро се намира в планински район с надморска височина около 500 м. Разположено в Родопите, на 20 км от град Пловдив и на 2 км от село Руен. В района са създадени условия за спортен и любителски риболов, туризъм, отдих и почивка. Езерото е заобиколено от борова гора. На брега му е изграден комплекс в битов стил с открит басейн, барбекю, механа и ресторант, чието меню включва специалитети от месо и риба. При възможност, може да се опитат от специалитетите на Комплекс „Руенско езеро“.

Отпътуване за гр. Стара Загора, Сливен и  Ямбол.. Пристигане вечерта.


ЦЕНА от Ямбол: 39 лв

ЦЕНА от Сливен: + 5 лв доплащане

ЦЕНА от Стара Загора: 36 лв


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с  туристически автобус  на „ВАЛЕРОС“ ЕООД (климатик, видеосистема, минибар) 

Посещение на Белащинският манастир "Св. Георги Победоносец" ,

Посещение на Белочерковският манастир "Св.св.Петър и Павел", 

Посещение на Кукленският манастир „Св. Св. Козма и Дамян“.

Медицинска застраховка

Екскурзоводско обслужване по описаната туристическа програма

Водач-придружител от ТА „ВАЛЕРОС ХОЛИДЕЙ“

БОНУС: Посещение на Руенско Езеро.


ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Разходи от личен характер

Входни такси на посещаваните туристически обекти.

Храна и напитки.


НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:

Внасяне на цялата сума при записване и сключване на Договор за ОТУ.


ЗАБЕЛЕЖКА:

Екскурзията се провежда при минимум 35  записани туристи.

Срок за уведомяване за недостигнат минимум – 3 дни преди дата на отпътуване

Агенцията си запазва правото да променя последователонстта на изпълнение на програмата.

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Носете суха храна.

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.