Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Skype чат с оператор
тел.: +359 46 66 17 21
гр. Ямбол, ул. "Георги Дражев" 3-а-2
E-mail: valeross_holiday@abv.bg

МАКЕДОНИЯ:Старо Нагоричане-Църква Св. Георги-Древна Обсерватория Кокино-Църква "Света Петка"

Вашата оценка
МАКЕДОНИЯ:Старо Нагоричане-Църква Св. Георги-Древна Обсерватория Кокино
от София
Маршрут:   София – ГКПП Гюешево – с. Старо Нагоричане – Кокино – с. Младо Нагоричане– София

Продължителност:   1 ден

Транспорт:  Автобус

35 лв.
или се обадете на 046/ 66 13 21
Програма
Информация за държавата

 ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ В МАКЕДОНИЯ

Старо Нагоричане-Църква Св. Георги с Мощите на Михаил Шишман-Древна Обсерватория Кокино- Младо Нагоричане – Църква „Св. Петка“

 

Маршрут: СОФИЯ - СТАРО НАГОРИЧАНЕ-КОКИНО -МЛАДО НАГОРИЧАНЕ- СОФИЯ

Дати: 06 .12.2015

Цена:  35.00 лв.

Църквата "Св. Георги" в центъра на село старо Нагоричане е единствената запазена част от средновековен манастир съществувал през XI-XIV в.
Има предположения, че манастирът е построен от император Роман IV Диоген около 1070 година с намерението там да бъде погребан Прохор Пчински. 


ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:


Отпътуване в 7:00 ч. от София - Офис на ТА „Валерос Холидей“- Хотел „София Плаза“.

Пътуване по маршрут: София – ГКПП Гюешево – с. Старо Нагоричане – Кокино – с. Младо Нагоричане– София

Посещение на манастир „Св. Георги“ в Старо Нагоричане. Съществуват предположения, че манастирът е построен от император Роман IV Диоген около 1070 година с намерението там да бъде погребан Прохор Пчински. Изглежда след Велбъждската битка в манастира „Свети Георги“ е погребан Михаил Шишман. Основание за това е запазеният в 1916 година надгробен надпис  и сведение на сръбския архиепископ Данило, че след битката при Велбъжд тук е погребан цар Михаил Шишман. Манастирската църква е под формата на продълговата трикорабна базилика с форма на издължен вписан кръст, а над нея се издигат пет купола, един голям осмостранен поставен в центъра и четири по-малки кубета.

Отпътуване за обсерватория Кокино-лек пешеходен преход.

Кокино е мегалитна обсерватория. Обсерваторията случайно е открита през 2001 г. Година по-късно са започнати изследвания от страна на Народния музей в Куманово. Тя е датирана към 1800 година пр.н.е., тоест ранната бронзова епоха. Мегалитната обсерватория се намира на неовулканичен хълм. Скалите са се формирали от втвърдяването на лавата, която изтекла от вулканичен кратер. Времето и ерозията направили процепи и част от тези процепи са основните маркировки, чрез които се следели циклите на слънцето и луната; също така служели за отмерване на времето. Мегалитната обсерватория в Кокино се нарежда сред най-ценните антични обсерватории в света, поради което през 2005 г. Американската Космическа Агенция НАСА в списъка от 15 подобни обсерватории в света е класирала Кокино на четвърто място.

Посещение на Църквата "Св. Петка" или  „Света Параскева“ се намира в централната част на с. Младо Нагоричане, разположена е в югоизточнто подножие на вулканичното плато "Жигловски камен". Църквата "Св. Петка" е типичен представител на църквите от поствизантийският период, съвпадащ с времето, когато България е била под турско робство. Църквата е била изписана в 1628 г., вероятно непосредствено след изграждането ѝ. Характерното в плана ѝ е, че няма апсида отвън, което е единственият пример в  историческата област Жеглигово. Паралел в това отношение може да се направи с църквата "Св. Св. Теодор Стратилат и Теодор Тирон" в с. Добърско.

Някога цялата вътрешност на храма е била покрита със стенописи, от които днес са останали фрагменти. Запазени са отделни фрески от цикълът на Св. Петка. Като цяло стенописите са доста избледнели, дълго време са били изложени на унищожителни климатични въздействия. През 2003 г. е била извършена консервация на живописта и архитектурата.

Отпътуване за София.  Пристигане вечерта.


 ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

транспорт с лицензиран автобус за международен превоз

водач  по целия маршрут

медицинска застраховка -с лимит на отговорност 2000 евро

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Обяд, кафе и други напитки,

Разходи от личен характер.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

Валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта с валидност 6 месеца от датата на завръщане;

За лица под 18 години - нотариално заверени декларация за съгласие - оригинал и копие и при различни фамилии на родителите и акт за раждане - оригинал и копие;

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: При записване, внасяне на цялата сума до 3 дни преди тръгване.

ЗАБЕЛЕЖКА:

Минимален брой туристи за провеждане на екскурзията – 30 души.

Срок за уведомяване за недостигнат минимум – 3 дни преди дата на отпътуване

Агенцията си запазва правото да променя последователонстта на изпълнение на програмата.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

Агенцията не носи отговорност за загуби, щети, закъснения и неудобства, които са породени от независещи от нас причини. В противен случай – при условие, че те са резултат от небрежност на наши служители, отговорността на агенцията е ограничена максимум до пълното възстановяване на заплатената за екскурзията сума.