Посетете ни във Facebook
Посетете ни в Google +
Google+
Skype чат с оператор
тел.: +359 46 66 17 21
гр. Ямбол, ул. "Георги Дражев" 3-а-2
E-mail: valeross_holiday@abv.bg

ВИЗАНТИЙСКИ ЗАМЪЦИ И ГРАДОВЕ

Вашата оценка
ВИЗАНТИЙСКИ ЗАМЪЦИ И ГРАДОВЕ
Маршрут:   Ямбол – Стара Загора – Дадия – Софлу – Дидимотика - Питио

Продължителност:   1 ден

Транспорт:  Автобус

35 лв.
или се обадете на 046/ 66 13 21
Програма
Информация за държавата

ВИЗАНТИЙСКИ ЗАМЪЦИ И ГРАДОВЕ

ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ

Византийски манастир на Дадия – Музей на коприната в Софлу – Византийска крепост Дидимотейхон – Златната църква – Древен Тракийски скален град -  Византийски Замък Питио

Маршрут: Ямбол – Стара Загора – Дадия – Софлу – Дидимотика - Питио

Продължителност: 1 ден

Дати на отпътуване: 

ЦЕНА:  35 лв от Ямбол

ЦЕНА:  30  лв от Стара Загора

ОТСТЪПКИ от редовната цена: за деца до 7 г  и пенсионери: 2 лв


По време на екскурзията се посещават:

Византийски манастир на Дадия – Музей на коприната в Софлу – Византийска крепост Дидимотейхон – Златната църква – Древен Тракийски скален град -  Византийски Замък Питио


ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА:

Отпътуване от гр. Ямбол в 04.00 часа от сп. Мин. Баня, 

Отпътуване от гр. Стара Загора в 05.00 часа от сп. Х-л Железник, 

Отпътуване по маршрут: Дадия – Софлу – Дидимотика - Питио

Преминаване на българо-гръцката граница при ГКПП кап. Петко Войвода, Свиленград - Орменио. Кратки почивки по пътя.

Пристигане в село Дадия. Посещение на Визайнтийския манастир.  Близо до с. Дадия, недалеч от Суфли, се намира старият византийски манастир на Дадия, построен в основата на една обрасла с растителност и респектираща с височината си от 80 m скала. Оттам се открива възхитителна гледка към цялата област на Суфли и части от р. Марица.

Манастирът е метох на светогорския Ивирон и е построен най-вероятно върху античен храм. Районът около обителта се нарича „Старото място”. Тук са намерени глинени идоли, фрагменти от антични съдове, монети и мраморна плочка с релеф на Тракийския конник, вградена по-късно в крилото за гости на манастира. Днес тази плочка се намира в Музея на София.

Отпътуване за град Софлу. Посещение в Музея на коприната. В Софлу се провеждал  най-големия пазар на коприна в Османската империя. Историята на бубарството и копринарството, както и различните етапи в традиционното отглеждане на буби, са представени по особено образен начин в Музея на коприната, Туристическата беседа започва с пътя от Китай и приключенията на коприната. Проследява се съдбата й през гръкоримската античност във Византия, на Запад, през османския период и стига чак до ХХ в. и Софлу. Възможност за закупуване на истинска естествена коприна.

Отпътуване за град Дидимотейхон. -  Първата европейска столица на Османската империя. Следва пешеходна разходка с екскурзовод на български език из града с посещение на: Православен храм „Света Богородица Елефтеротрия“ (Св. Богородица Освободителка), построен 1992-1994 г или наричана още Златната църква, защото вътре целия интериор е от злато 18 карата. Паметника на Константин Палеолог (последния византийски император).  Отправяме се къмцентралния площад  Kentriki Plateia, където ще видим  Голямата Джамия на Баязид І (Светкавицаята), заради което местните хора и османските пътешествиници я наричат още „Баязид Джамиси“ (разглеждане на джамията отвън, поради реставрация). Сградата е почти четириъгълна (нещо различно от обичайната отоманска архитектура), с интересен интериор – от дървен материал, датиран от специалисти от 1418 година. Разходката с екскурзовода продължава с разглеждане на руините на Оруч Паша хамам , наричани още Баните на любовта или въздишките  – най – старият турски хамам в Европа, построен 1398 – 1399 г.  чието име носят  Баните на въздишките е бил  генерал и бейлербей на Анадола по времето на Мурат ІІ (1453 г), развил сериозна строителна дейност в Дидимотика, Продължаваме пешеходната обиколка с разглеждане на  Часовниковата Кула на шведския крал Карл ХІІ – живял в крепостта през 1713 – 1714 г -  часовникът на часовниковата кула е подарък от него в знак на благодарност към жителите на Дидимотика.

Разглеждане отвън на  типични традиционни димотишки къщи от 1896 г.

Отправяме се към  хълма Кале (един от двата в града), където е великолепно съхраненият средновековен Дидимотейхон. Там ще разгледаме Крепостта на Дидимотика или Двойната крепост. Един от най-значимите византийски паметници на територията на Гърция. Изграждането на крепостта започва по времето на Юстиниан през 6 век след Христа.  Разглеждане на Скалния византийски град, наречен от местните Четиридестте камери и за който,археологът Гуридис доказа, че всъщност това е Древен Тракийски скален град, посестрим на Перперикон. Разглеждане на Художествената градска галерия и панорамната площадка към нея. Посещение на  Арменската църква „ Св. Георги Сурп Кеврок“ – където е коронясан император Йоан 6 Кантакузин (1341 г), Църквата "Св. Екатерина" и Митрополитските църкви "Св. Атанасий" и "Христос Спасител".  

Свободно време за обяд или  по желание и срещу допълнително заплащане - организирано посещение на таверна за обяд  - Цена  18 лв   при минимум 10 души. Ще опитате прочутото гръцко „суфлаки“ с гарнитура от пържени картофи и сирене, салата, хляб и 1 бр. безалкохолно или 1 брой бира, или 1 бр. (0,050 мл твърд алкохол).

Отпътуване Византийския Замъка Питио (византийското Ембитио) се намира на 16 км северно от Дидимотихо, в близост до жп моста, който влиза от гръцка в турска територия.Построен от 1331 до 1341 година от Йоан Кантакузин VI, който го използвал за стратегически контрол на преминаващите през долината на река Еврос (Марица). Тогава, в онова време, тази голяма река е била плавателна до Пловдив и била главната търговска артерия от север към юг. Като цяло,от малката на площ, но могъща крепост, са оцелели днес две големи кули и някои елементи на укреплението. Тази крепост, била окупирана от турците през 1361 година,които го използвали и като база на нападение срещъ Дидимотихо. Кратка фотопауза.

Отпътуване за България. Пристигане вечерта.


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с туристически автобус на „ ВАЛЕРОС“ ЕООД

Пътни и гранични такси

Медицинска застраховка за лица до 64 год

Посещение на Византийски манастир на Дадия

Посещение на Музей на коприната в Софлу

Посещение на Дидимотика – пешеходна туристическа обиколка

Посещение на Византийски замък Питио

Екскурзоводско обслужване по описаната туристическа програма

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Организирано посещение на таверна за обяд -  Цена  18 лв -  при минимум 10 души .

Входни такси за музеи и обекти по програмата

Лични разходи

ОТСТЪПКИ от редовната цена: за деца до 7 г  и пенсионери: 2 лв

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

Валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта с валидност 6 месеца от датата на завръщане;

За лица под 18 години - нотариално заверени декларация за съгласие - оригинал и копие и при различни фамилии на родителите и акт за раждане - оригинал и копие;

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: При записване, внасяне на цялата сума

ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ:

Екскурзията се провежда при минимум 40 записани туристи.

Краен срок за уведомление на туристите, когато тази бройка не е набрана - 3 дни преди датата на отпътуване. 

Лица над 64 год. не се застраховат.

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.

При организиране на екскурзията в Ден Неделя, да се има предвид, че веригите супермаркети Маринопулос и Мисотус имат почивен ден! Също така и всички Аптеки!

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата 
При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Няма  допълнителни визови, санитарни  и медицински изисквания за страната.